Kinderen en jongeren maken meer meldingen over wat zij tegenkomen online, zoals sexting en het ongewenst verspreiden van naaktbeelden. Ook de Kindertelefoon ontvangt veel vaker belletjes, zelfs van kinderen van 10 tot 12 jaar oud.
Kinderen en jongeren maken steeds vaker melding van sexting en seksuele intimidatie op scholen
Daarnaast stijgt ook het aantal meldingen van seksuele intimidatie op scholen.
Ongewenst verspreiden
Een onderzoek van Rutgers, Soa Aids Nederland, het CBS, RIVM en de GGD’en toont verontrustende uitkomsten. Eén op de honderd jongeren tussen de 13 en 24 jaar heeft in de afgelopen zes maanden meegemaakt dat hun eigen intieme foto of filmpje tegen hun wil in is verspreid. Dat zijn ruim 33.000 jongeren.
Dagelijks melden zich bij de hulporganisatie dertig jongeren tussen de 8 en 18 jaar met vragen over wat ze allemaal zien op sociale media en websites. Dat is twee keer zoveel als vijf jaar geleden. Deze belletjes gaan steeds vaker over sexting en het onwillig verspreiden van intieme foto’s door een ander.
Seksuele intimidatie
Het aantal meldingen van seksuele intimidatie op scholen neemt ook toe, blijkt uit Onderwijsinspectiecijfers. In het schooljaar 2022-2023 is dit aantal verdubbeld ten opzichte van het voorgaande schooljaar. Vaak gaat het om online seksuele opmerkingen of het ongevraagd doorsturen van naaktfoto’s.
Deskundigen pleiten in de Telegraaf voor meer voorlichting. “Vaak zijn de regels en papieren wel in orde, maar er moet nog veel meer en herhaaldelijk voorlichting over dit probleem gegeven worden”, zegt Jeroen Hendriks tegen de krant. Tijdens de week van de Lentekriebels, die maandag van start gaat, wordt extra aandacht geschonken aan online weerbaarheid.
Naaktfoto's van Mila (20) werden gelekt: 'Ik ben uitgescholden, bedreigd en gestalkt'Lees ook