Bij de Fraudehelpdesk zijn tot oktober 9605 meldingen van fraude via WhatsApp binnengekomen.
Dat zijn er bijna vier keer zoveel als in heel 2019, bevestigt een woordvoerder van de Fraudhelpdesk berichtgeving van het AD.
Geld
Het gaat om oplichting doordat mensen zich voordoen als een bekende. Vaak sturen ze een bericht dat ze een bekende zijn met een nieuw telefoonnummer en dat ze acuut geld nodig hebben.
De oplichters gaan tegenwoordig heel slim te werk. “Sommigen bellen eerst de persoon op wiens identiteit ze willen imiteren. Ze zeggen vervolgens niets, maar nemen wel de stem van diegene op. Mocht een slachtoffer wantrouwend zijn en het zogenaamde nieuwe nummer opbellen, hoort die persoon zijn eigen zoon of dochter zeggen: ‘Hallo, met wie spreek ik?’ Dat werkt natuurlijk enorm overtuigend”, vertelt Marloes Kolthof van de Fraudehelpdesk aan de krant.
Tot en met 1 oktober zijn al 1154 mensen het slachtoffer geworden van deze truc. In totaal zijn ze voor 3,3 miljoen euro opgelicht.
Waarschuwen
Volgens een woordvoerder van de Fraudehelpdesk is waarschuwen het belangrijkste preventiemiddel tegen deze oplichting.
Doordat er geen sprake is van bijvoorbeeld hacken, kan er technisch niets worden gedaan ter preventie. Mensen moeten volgens de Fraudehelpdesk constant alert blijven bij dergelijke verzoeken.