Tussen 2010 en 2019 kwamen er bijna honderdduizend werknemers in de zorg bij. Net na de crisis verlieten veel mensen het vak, maar sinds drie jaar kiezen veel mensen wel weer voor een verzorgende baan. Dit zijn niet alleen mensen die van school komen, maar ook herintreders en zijinstromers. In het tweede kwartaal van dit jaar waren dat er 165 duizend.
Tegelijkertijd stopten er ‘maar’ 116 duizend mensen in de zorg. Zo kwamen er in het tweede kwartaal van 2019 vijftigduizend zorgmedewerkers bij. De werknemers die weglopen, stoppen vaak helemaal met werken. Ook stappen ze vaak over naar een andere bedrijfstak, of ze worden zelfstandig ondernemer. In een interview met LINDA.nl vertelt verpleegkundige en actievoerder Marleen Eikelenboom dat met het stoppen van ervaren collega’s ook veel kennis en ervaring verdwijnt.
In 2018 leken sociaal werk en jeugdzorg de minst populaire branches in de zorg. Daar liep namelijk ruim zestien en veertien procent van het totale aantal mensen de deur uit. In het ziekenhuis en andere medische specialistische zorg bleven de meeste mensen plakken. Slechts 7,7 procent besloot daar de biezen te pakken.