In de confronterende documentaire ‘Eindeloos Gepest – het verhaal van Maryana’ roepen vrienden en familie van Maryana op een einde te maken aan pesten.
Na jarenlang gepest te zijn, beëindigde zij op veertienjarige leeftijd haar leven.
Trigger warning: in dit artikel wordt het onderwerp zelfdoding veelvuldig besproken.
Via social media belaagden Maryana’s pesters haar continu met de vraag wanneer ze een einde aan haar leven zou maken. ‘Donder op slet, pleeg zelfmoord’, zo luidde één van de berichten.
Groep vijf
Maryana is al van jongs af aan niet bang om zichzelf te onderscheiden. Ze heeft een eigen stijl, kleedt zich zoals ze zelf wil en komt openlijk uit voor haar biseksualiteit. Helaas zien leeftijdsgenoten van de lagere school dit juist als reden om haar – zowel online als offline – onafgebroken te pesten.
“Het pesten begon rond groep vijf”, vertelt Maryana’s moeder Corita. “Op een gegeven moment kreeg ik te horen dat op school het ‘Maryana-virus’ was: als je haar aanraakte, kreeg je het virus en mocht je niet meer met de rest spelen.”
Cyberpesten
De pesters blijven haar vanaf dat moment lastigvallen, ook als Maryana eenmaal naar de middelbare school is vertrokken. Daarbij wordt het pestgedrag nu ook lichamelijk: op weg van school wordt ze regelmatig van de fiets geduwd of aan haar haren getrokken.
Ook online weten Maryana’s pesters haar constant te vinden. Iets wat dokter Saskia Mérelle een zorgelijke ontwikkeling in de huidige maatschappij noemt: “Cyberpesten is een nieuw soort pesten”, legt de senior onderzoeker van 113 zelfmoordpreventie uit. “Het is er áltijd.”
‘Maryana kon echt schaterlachen’
In het geval van Maryana betekent dit dat via de comments op Instagram of DM’s bijna continu dezelfde vraag terugkeert: ‘Waarom heb je nog geen zelfmoord gepleegd?’
Na bijna een decennialang gepest te worden maakt Maryana, op veertienjarige leeftijd, een einde aan haar leven op 14 november 2020. Haar vrienden en familie zijn gebroken. “Als ik aan Maryana terugdenk, dan denk ik aan haar lach”, deelt haar moeder geëmotioneerd. “Maryana kon echt schaterlachen en dat zijn de dingen die je moet onthouden.”
Nooit meer
Vrienden en familie willen met alle macht voorkomen dat dit een ander kind overkomt. “Als je haar zag, had ze het populairste meisje van de klas kunnen zijn”, zegt familievriendin Caecilia, “en tóch werd ze gepest. Waarom? Omdat je een andere geaardheid hebt? Omdat je goedkopere kleding aan hebt? Dit mag nooit meer gebeuren.”
Ook Maryana’s vader Ed hoopt door haar verhaal te vertellen dit verdriet voor anderen te voorkomen: “Als we maar één iemand kunnen redden, dan heeft het al zin.”
Worstel je met suïcidale gedachten of maak je je zorgen om iemand anders? Praat erover. Bel 113 of ga naar www.113.nl. Stichting Zelfmoordpreventie is 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar.
De 3doc ‘Eindeloos Gepest – Het verhaal van Maryana’ terugkijken? Dat kan hier.