Dat vrouwen een anticonceptiemiddel moeten gebruiken om een zwangerschap te voorkomen en mannen een condoom om geen soa te krijgen, is natuurlijk achterhaald. Anticonceptie is allang niet meer alleen een vrouwenzaak, maar ook de man z’n pakkie an.
Anticonceptie is allang niet meer alleen een vrouwenzaak: 'De verantwoordelijkheid ligt óók bij mannen'
LINDA. sprak met Ingvil de Haan, expert anticonceptie bij expertisecentrum seksualiteit Rutgers, over het gebruik van anticonceptie, manieren waarop ook de man kan helpen én hoe je als seksuele partners een team wordt.
Verantwoordelijkheid
Steeds meer jonge meiden stoppen met anticonceptie – zoals de pil – met het idee om zo ‘gezonder’ en hormoonvrij door het leven te gaan. Dat blijkt uit eerder onderzoek van Soa Aids Nederland en Rutgers. “Mannen gaan er vaak vanuit dat de vrouw anticonceptie gebruikt. Maar we zien al jaren dat gebruik van de pil afneemt en dat vrouwen tegenwoordig minder betrouwbare methodes gebruiken, zoals de kalender- of de temperatuurmethode om de vruchtbare dagen te bepalen”, begint De Haan.
Het lijkt er soms op dat mannen hun verantwoordelijkheid niet kunnen pakken. Er is bijvoorbeeld geen mannenpil op de markt. De Haan vertelt dat ze wel degelijk hun aandeel kunnen leveren in het voorkomen van een zwangerschap. “Waar je met z’n tweeën seks hebt, ben je beiden verantwoordelijk voor eventuele (negatieve) gevolgen. Stem bijvoorbeeld voor de seks kort met elkaar af hoe jullie je beschermen. Dat kan ook een condoom zijn. In een vaste relatie kun je je samen verdiepen in alle opties. Wat houdt zo’n pil of spiraal eigenlijk in? Daarnaast zou je ook kunnen ondersteunen. Helpen herinneren aan de pil, een herhaalrecept ophalen bij de apotheek of de kosten splitten. Daarmee laat je betrokkenheid en verantwoordelijkheid zien.”
Mannen aan anticonceptie
Waar vrouwen vaak de zorgen en lasten dragen, moeten ze ook vaak uitspraken als ‘het voelt niet lekker’ of ‘dat vind ik vervelend’ aanhoren. “Daarmee plaatst de man zijn genot boven dat van de vrouw. Mannen zijn vaak pas gemotiveerd om een condoom te gebruiken, wanneer de vrouw niet beschermd is. Ook dan leggen ze in de eerste plaats de verantwoordelijkheid bij de vrouw. Terwijl als beiden weten dat ze het veilig doen, kunnen ze zorgeloos genieten. Ik denk dat mannen bonuspunten scoren bij vrouwen als ze uit zichzelf een condoom aandoen.”
Als het op anticonceptie aankomt gaat het voor mannen om een condoom óf sterilisatie. “Voor dat laatste wordt niet vaak gekozen. Mannen hebben vaak de angst dat sterilisatie de erectie of het klaarkomen beïnvloedt. Dat is een misvatting, want naast het feit dat er geen zaadcellen meer in het sperma zitten, verandert er niks. Met condooms is het soms gewoon uitproberen tot de beste match is gevonden, er zijn heel veel soorten en maten.” Voor jonge mannen heeft De Haan nog een goede tip. “Voor hen kan vrijen met een condoom juist fijn zijn, doordat klaarkomen vertraagt en het genot langer duurt.”
Groot deel van vrouwen die abortus ondergaat, gebruikte volgens Rutgers geen anticonceptie: 'Kennis schiet te kort'Lees ook