Vrouwen verdienen nog altijd minder dan mannen. Vrijdag is het Equal Pay Day en wordt daarbij stilgestaan. Want hoe goed doet Nederland het qua de loonkloof?
Vrouwen én mannen, opgelet.
Equal Pay day
Veel mensen denken dat er geen seksisme in Nederland bestaat en dat vrouwen en mannen even veel betaald krijgen. Niets is minder waar, helaas. Ons land staat op nummer 38 in de Global Gender Gap Index van 2020. Nederland is sinds 2019 maar liefst elf plekken naar beneden gezakt op de lijst. Bovenaan staat IJsland en Yemen is de hekkensluiter op nummer 153.
Een vrouw die hetzelfde werk doet als een man verdient gemiddeld zeven procent minder in het bedrijfsleven en vijf procent minder bij de overheid. Dit wordt de loonkloof genoemd. Er is geen duidelijke verklaring voor dit beloningsgat.
De directie van verzekeringsbedrijf Aegon was vorig jaar met zijn 3800 werknemers het eerste Nederlandse bedrijf dat in de cao liet opnemen dat mannen en vrouwen gelijk beloond moeten worden. Daar bestaat namelijk geen wetgeving voor. Ook al is het bedrijf heel bewust bezig, toch krijgen mannen er 900 euro bruto meer per maand dan vrouwen.
Meer mannen hebben hogere posities in de top van Aegon. “Ook bij ons zie je, net als bij meer bedrijven, dat op hoger betaalde functies overwegend witte mannen zitten”, zegt Maarten Edixhoven, CEO van Aegon Nederland, tegenoverAD. Gelukkig is Aegon niet het enige bedrijf in Nederland dat zijn best om de loonkloof te verminderen: meerdere bedrijven zijn hiermee bezig.
Tips
Het is daarom goed om niet puur naar het loon van werknemers te kijken, maar ook naar het aantal vrouwen met hoge posities. Hierbij een aantal tips die werknemers en -gevers in hun achterhoofd kunnen houden.
1. Herzie functieomschrijvingen: bepaalde woorden kunnen vrouwen ervan weerhouden om zich aan te melden. 2. Beoordeel cv’s dubbelblind: verwijder voornamen van kandidaten zodat het een eerlijk proces is. 3. Bevorder een vrouwvriendelijke cultuur: geef vrouwen het gevoel dat ze geslachtsdiscriminatie kunnen aankaarten binnen een bedrijf. 4. Egaliseer prestatiebeloning: geef trainingen aan managers en voer controles uit om ervoor te zorgen dat vrouwen en mannen eerlijk worden geëvalueerd.