Elke dag houdt LINDA.nl je met een liveblog op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus. Het liveblog van zondag 13 december lees je hier terug.
De cijfers van de afgelopen 24 uur:
Elke dag houdt LINDA.nl je met een liveblog op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus. Het liveblog van zondag 13 december lees je hier terug.
De cijfers van de afgelopen 24 uur:
– 8.496 nieuwe coronabesmettingen
– 35 nieuwe sterfgevallen
– 1.872 coronapatiënten in het ziekenhuis, 503 op de IC
21.15: ‘Luxe van specifieke ingrepen hebben we niet meer’
De tijd van specifieke ingrepen om het coronavirus terug te dringen is voorlopig even voorbij. Volgens coronaminister Hugo de Jonge is de besmettingsgraad zo hoog dat alle contactmomenten omlaag moeten, zo legt de bewindsman de lockdown uit die maandagavond door premier Mark Rutte werd aangekondigd.
“Wat eigenlijk nu niet meer de vraag is, die luxe hebben we nu niet meer, dat je kan zeggen: waar zitten die besmettingen nou, en dan gaan we het daar proberen terug te trimmen”, zei de De Jonge na de toespraak van premier Rutte vanuit het Torentje.
Overigens wordt nog wel bijgehouden waar de meeste besmettingen vandaan komen. Ongeveer de helft ervan “vindt plaats in de thuissituatie”, zei De Jonge. Naast het thuisbezoek is de werkvloer een belangrijke plek waar veel besmettingen plaatsvinden. Datzelfde geldt voor middelbare scholen, aldus de minister. Inmiddels slaat het virus zo om zich heen dat maatregelen op alleen die plekken nauwelijks zin meer hebben.
De bewindsman ziet vooral in de afgelopen dagen een zorgwekkende toename van het aantal besmettingen. Eerst leek het er nog op dat vooral het nieuwe testbeleid voor een toename zorgde. Sinds begin december kunnen ook mensen zonder klachten getest worden als ze een melding krijgen via het GGD-onderzoek naar contacten van besmette personen of via de corona-app. Maar het aantal nieuwe besmettingen loopt nu wel heel snel op, waaruit blijkt dat het virus weer hard om zich heen grijpt. “Je ziet dit inmiddels vertaald in oplopende ic-cijfers en opgelopen ziekenhuisopnames.”
Dat ligt volgens De Jonge vooral aan dat mensen het lastig vinden zich al die maanden aan de ‘basisregels’ te houden: 1,5 meter afstand, handen wassen, bij klachten thuisblijven. “Er is natuurlijk een metaalmoeheid opgetreden”, zegt de minister. “We doen allemaal ons best, maar het virus doet het beter.”
Het virus geeft weer vol gas en daarom moeten we vol in de remmen. Het is de enige manier om het virus de pas af te snijden en de druk op de zorg te verlichten. Er is geen tijd te verliezen. We moeten dit echt samen doen. Ons gedrag maakt het verschil. 👉 https://t.co/tjpqRYcoV9 pic.twitter.com/yAe3cnbHmm
— Hugo de Jonge (@hugodejonge) December 14, 2020
21.02: ‘Lockdown ongekende klap voor ondernemers’
De door het kabinet aangekondigde lockdown is een hard gelag voor duizenden ondernemers. Dat vinden werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Zij roepen de regering ook op om een plan klaar te hebben op het moment dat de lockdownmaatregelen aflopen. Daarbij denken ze onder meer aan het testen van scholieren.
“Dit doet heel veel ondernemers heel veel pijn”, stellen de werkgevers. “Temeer omdat ze zich zo hebben ingespannen om het in hun zaak goed te regelen. Met deze lockdown is elke kans om het jaar nog enigszins positief af te sluiten vervlogen.” VNO-NCW en MKB-Nederland wijzen bijvoorbeeld op winkeliers die met grote voorraden blijven zitten die na afloop van de lockdown niet meer voor de volle prijs te verkopen zijn. In veel sectoren is de decembermaand bovendien de beste periode van het jaar.
VNO-NCW en MKB-Nederland roepen op tot steun voor de nu getroffen ondernemers. Ze zijn blij dat het langer mogelijk wordt om gebruik te maken van de NOW-regeling waarmee bedrijven met omzetverlies een tegemoetkoming in de loonkosten kunnen krijgen.
20.46: Aanhoudingen bij demonstratie tijdens toespraak Rutte
Bij de demonstratie tegen coronamaatregelen in Den Haag heeft de politie twee personen aangehouden: een voor belediging, de ander omdat deze weigerde de plek van het protest te verlaten. Dat meldt de politie. Met gefluit probeerden de betogers de toespraak van premier Mark Rutte te verstoren, maar de Haagse burgemeester Jan van Zanen liet de demonstratie snel ontbinden omdat de actie niet was aangekondigd.
Toch was het gefluit van de actievoerders te horen in Het Torentje waar Rutte zijn toespraak hield, en ook op de televisie. De premier verwees er in zijn rede naar. “Het is geen onschuldige griep, zoals sommigen hierbuiten denken.”
https://twitter.com/LeaksFesti/status/1338549001113755652
19.14: Rutte kondigt harde lockdown aan
Premier Mark Rutte heeft vanuit Het Torentje in Den Haag de nieuwe maatregelen rondom het coronavirus afgekondigd. De lockdown geldt tot en met dinsdag 19 januari 2021. Alleen de winkels voor primaire levensbehoeften blijven open en ook publieke locaties als bioscopen, theaters, casino’s, dierentuinen sluiten hun deuren. Klik hier voor een volledig overzicht van de maatregelen.
https://twitter.com/MinPres/status/1338560854833438720
16.37: ‘Maatregelen komen niet te laat’
De nieuwe strengere maatregelen die premier Mark Rutte gaat aankondigen, komen niet te laat. Dat zegt minister Ferdinand Grapperhaus maandag voordat hij aanschuift bij het Veiligheidsberaad.
Het stevige pakket uit oktober werkte volgens hem aanvankelijk heel goed. “Sinds enkele weken hebben mensen moeite met het naleven van de regels”, aldus de minister. De situatie is aan het verslechteren en de toegang tot de zorg komt in het geding, zegt hij. Daarom is het nu nodig flink in te grijpen.
“Mensen die zeggen dat de maatregelen te laat komen, miskennen de ontwikkeling van het virus in de afgelopen weken. Het vindt toch weer wegen om toe te nemen.”
15.47: ‘Kom niet meer naar de binnenstad’
Blijf thuis en kom niet meer naar de binnenstad. Deze oproep doen burgemeesters Peter den Oudsten van Utrecht en Jan van Zanen van Den Haag.
De berichten rond de strenge lockdown die er vermoedelijk aankomt, zorgen voor drukte in de winkelgebieden. In Utrecht is de drukte nog het best te vergelijken met een rustige zaterdag, maar volgens Den Oudsten mag het niet uitlopen op de grote drukte van een zaterdag.
⚠️ Het is te druk in de Haagse binnenstad. Doe je (kerst)inkopen online.#denhaagtegencorona
— Gemeente Den Haag (@GemeenteDenHaag) December 14, 2020
15.42: ‘Stevig ingrijpen nodig omdat virus plankgas geeft’
De zorgwekkende coronacijfers dwingen het kabinet ertoe “stevig in te grijpen”, zegt coronaminister Hugo de Jonge na overleg op het ministerie van premier Mark Rutte. Waar bijvoorbeeld het aantal nieuwe ziekenhuisopnames eerst nog te langzaam daalde, neemt dat aantal nu zelfs toe.
Vooral het effect van de verspreiding op de zorg, maakt het volgens De Jonge nodig strenge maatregelen te nemen. Hij ziet “een zorg die aanhoudend zwaar belast wordt, waardoor de toegankelijkheid van die zorg onder druk komt te staan”. Maar ook het aantal nieuwe besmettingen dat er dagelijks bijkomt is de afgelopen week te snel gestegen. Het virus is volgens De Jonge weer “vol plankgas aan het geven”, in plaats van langzaam af te remmen.
Het kantelpunt kwam dit weekeinde. Vrijdagavond gaf RIVM-chef Jaap van Dissel uitleg aan het kabinet over het overleg tussen deskundigen in het Outbreak Management Team (OMT). “Dat is voor ons aanleiding geweest om een Catshuisoverleg in te plannen”, zegt De Jonge.
Minister van Financiën Wopke Hoekstra was ook bij het overleg op het Catshuis op zondag en vertelt dat Van Dissel en zorgbaas Ernst Kuipers (voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg) bewindslieden hebben bijgepraat over de situatie. Op basis daarvan besloot het kabinet maandag al in te grijpen. Het is ongebruikelijk dat er al op maandag maatregelen worden aangekondigd. Normaal gesproken houden Rutte en De Jonge hun persconferentie op dinsdag. “Er is geen tijd te verliezen”, zegt De Jonge daarover.
15.38: Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt fors
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is het afgelopen etmaal fors toegenomen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1.872 patiënten vanwege een coronabesmetting. Dat zijn er 105 meer dan op zondag, de grootste toename in een etmaal sinds begin november. Sinds afgelopen donderdag is het aantal opgenomen patiënten met meer dan 200 toegenomen.
Het aantal van 1.872 opgenomen coronapatiënten is het hoogste sinds 24 november, blijkt uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1.369 coronapatiënten. Dat is een toename van 99 ten opzichte van zondag. Het aantal patiënten op de intensive cares steeg van 497 naar 503.
14.55: Aantal nieuwe coronagevallen weer boven het gemiddelde
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 8.496 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is iets boven het gemiddelde van de afgelopen week. In de laatste zeven dagen kwamen er in doorsnee bijna 8.300 positieve tests per etmaal bij.
Het aantal nieuwe gevallen ligt aanzienlijk hoger dan op andere maandagen. Precies een week geleden meldde het RIVM iets meer dan 7.100 positieve tests. De maandag daarvoor waren in een etmaal bijna 4.600 meldingen binnengekomen.
Ten opzichte van voorgaande dagen is het aantal meldingen wel gedaald, maar het aantal gevallen op maandagen ligt vaak wat lager dan op andere dagen. Dat komt doordat in de weekeindes minder mensen zich laten testen. Op zondag waren bijna 10.000 positieve tests gemeld, op zaterdag ruim 9.000.
In Amsterdam kwamen afgelopen etmaal 346 nieuwe gevallen binnen. Verder bleken 249 Rotterdammers en 168 mensen uit Den Haag het virus onder de leden te hebben. In Almere kwamen 158 besmettingen aan het licht en in Breda testten 133 inwoners positief.
In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 58.000 mensen positief getest. De week ervoor waren dit er bijna 41.000, wat neerkomt op ruim 5.800 per dag, en de week daarvoor nog geen 34.000 (per etmaal zo’n 4.800). Het aantal bevestigde sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 35.
14.46: Kleding- en schoenwinkel juist nu sluiten is ‘dramatisch’
Het sluiten van kleding- en schoenenzaken in de sale-periode, wanneer die winkels juist een groot deel van hun voorraad moeten verkopen, is dramatisch en zal langdurige gevolgen hebben voor de modebranche. Dat stelt Patric Hanselman, directeur van Modint, de brancheorganisatie voor leveranciers en producenten van mode- en textielbedrijven.
Hanselman pleit voor een “intelligente vorm van winkelsluiting” waarbij alleen de probleemgebieden worden aangepakt. “Er zijn een paar heel drukke winkelstraten, maar in veel dorpen en kleinere steden zijn die problemen er niet.”
Directeur Fokke de Jong van modeketen Suitsupply zet ook zijn vraagtekens bij het besluit van het kabinet. “Het zijn drastische maatregelen, terwijl de meeste winkels inmiddels veel ervaring hebben met veilig shoppen. Wij laten een maximaal aantal klanten toe, delen mondkapjes uit en de winkels zijn erop aangepast.”
13.15: De meeste partijen in de Tweede Kamer vinden strengere coronaregels een goed idee
De meeste partijen in de Tweede Kamer vinden het goed als er strengere maatregelen komen. De fractievoorzitters van de partijen waren uitgenodigd op het ministerie van premier Mark Rutte, voordat hij zijn toespraak houdt.
Ze komen daar niet gezellig op de koffie, benadrukken de politieke kopstukken. Ze willen vooral luisteren naar Rutte, maar hopen wel dat hij ingrijpt. “Ik maak me zorgen. Ik denk dat maatregelen een goed idee zijn”, zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Volgens hem is niets uitgesloten en ligt alles nog op tafel. “Ingrijpen is wel noodzakelijk, lijkt me.”
Volgens VVD’er Klaas Dijkhoff houden we ons nu minder goed aan dezelfde regels van de eerste golf. “Dus met dezelfde regels boek je minder resultaat.” PvdA-leider Lodewijk Asscher ziet een “patroon van laat reageren”. Hij vroeg al eerder om actie van het kabinet. “Je ziet de cijfers al weken stijgen.” Hij wil ook snel een debat over de besmettingscijfers en de houding van het kabinet.
Thierry Baudet, voorman van Forum voor Democratie zou strengere coronaregels juist “verschrikkelijk” vinden. “De schade aan de samenleving is verbijsterend. Ik hoop niet dat Rutte nog meer schade wil aanrichten.” Dat zou Baudet “heel verkeerd en stupide” vinden. Maar SP-leider Lilian Marijnissen heeft “grote zorgen”. Ook fractievoorzitter van 50PLUS, Corrie van Brenk, vindt het “heel zorgelijk als je de cijfers ziet”. Haar achterban “verwacht wel meer maatregelen”.
12.55: CureVac spreekt van mijlpaal in ontwikkeling coronavaccin
Het Duitse biotechbedrijf CureVac heeft de volgende fase aangekondigd van de ontwikkeling van zijn coronavaccin. Aan het klinisch onderzoek dat nu wordt opgestart zullen op termijn meer dan 35.000 proefpersonen meedoen in Europa en Latijns-Amerika, verwacht het bedrijf. Topman Franz-Werner Haas sprak over een “belangrijke mijlpaal”.
Nederland heeft al bijna 9 miljoen doses gereserveerd van het middel dat nog in ontwikkeling is. Het is niet bekend hoe lang het onderzoek nog duurt. Nederland verwacht in het tweede kwartaal van 2021 een besluit over toelating en in het tweede of derde kwartaal de levering.
EU-lidstaten als Nederland wachten nog tot het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) het Pfizer-vaccin heeft beoordeeld.
12.15: Lockdown tot 19 januari: kabinet wil onder andere winkels en scholen dicht
Het kabinet wil winkels, scholen en contactberoepen sluiten om een einde te maken aan de forse stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen. Dat vertellen bronnen in Den Haag aan NOS. Dit geldt dan ook vanaf maandagavond 00.00 uur. Tot 19 januari zal dan een strenge lockdown gelden, maar een avondklok blijft – zo lijkt het – uit. Lees hier meer informatie.
Premier Mark Rutte licht de maatregelen maandagavond om 19.00 uur toe in zijn toespraak vanuit het Torentje.
11.15: November was de dodelijkste maand in België sinds de oorlog
Afgelopen maand stierven er meer Belgen dan in welke maand dan ook sinds de Tweede Wereldoorlog. Nu al staat vast dat coronajaar 2020 het dodelijkste jaar wordt sinds 1945, schrijft de Belgische krant De Standaard.
November doet ook niet onder voor april, toen de eerste coronagolf een hoogtepunt bereikte. De tweede golf dreigt wel degelijk even dodelijk te worden als de eerste, ondanks dat dat aanvankelijk mee leek te vallen.
Ook in december zal het coronavirus het sterftecijfer nog omhoog gooien. Het virus grijpt, na weken dat het op zijn retour was, weer om zich heen. Het aantal besmettingen stijgt weer. Het aantal Belgen dat in het ziekenhuis ligt daalt nauwelijks meer.
10.30: NS roept ook laatste 10 procent op om mondkapje te dragen
De NS roept óók de laatste 10 procent van de reizigers op om “gewoon een mondkapje te dragen”. De vervoerder benadrukt dat de meeste mensen dat wel gewoon doen.
De Telegraaf meldde eerder dat één op de tien reizigers geen mondkapje draagt in het OV. “Wij hebben het gevoel dat het in de trein iets beter gaat dan in het streekvervoer”, zegt een woordvoerder van de NS. “Meer dan 90 procent draagt een mondkapje. Voor die andere 10 procent: doe gewoon mee. Het is voor je gezondheid.”
De NS gaat niet meer handhaven dan het al deed, zegt de woordvoerder. “We hebben het hier vaak over. Onze veiligheidsmedewerkers spreken veel mensen aan op hun gedrag. Maar wij zijn geen boetebedrijf.”
08.50: VS trekken miljoenen uit om mensen aan vaccin te krijgen
De Amerikaanse regering heeft 250 miljoen dollar, zo’n 205 miljoen euro, uitgetrokken voor een informatiecampagne om mensen te overtuigen zich te laten inenten tegen het coronavirus.
Een plan om ook beroemdheden in te schakelen om die boodschap te verspreiden is na politieke onenigheid geschrapt, bericht The New York Times.
06.00: Kabinet besluit over nieuwe, zware maatregelen tegen corona
Het kabinet neemt maandag besluiten over nieuwe, zware maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. In de ochtend is er crisisoverleg met bewindslieden die het meest bij de crisis zijn betrokken.
Zij zullen de voorstellen bespreken die zondag in het Catshuis op tafel kwamen en die daarna verder zijn uitgewerkt door ambtenaren. Aansluitend neemt het kabinet daarover besluiten tijdens een extra ingelaste ministerraad.
5.15: Minder nieuwe coronabesmettingen na weekend gemeld in Duitsland
Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in Duitsland in een etmaal is vastgesteld, is na dagen van bijna dertigduizend nieuwe besmettingen weer iets gezakt. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldde maandagochtend 16.362 nieuwe gevallen.
Het RKI meldde vrijdag en zaterdag dat het aantal besmettingen in Duitsland was toegenomen met ruim 29.000 en 28.000 nieuwe gevallen. Het aantal nieuwe besmettingen dat wordt gemeld op maandag is meestal lager omdat er in de weekenden minder wordt getest en er minder testresultaten worden doorgegeven.
05.00: President Trump wil vaccin pas later voor hem en Witte Huis-staf
President Donald Trump zegt nog niet aan de beurt te zijn om het coronavaccin te krijgen en wil ook dat het personeel in het Witte Huis pas ergens later in het programma aan de beurt komt. De Amerikaanse president zei wel ernaar uit te kijken op een geschikt moment gevaccineerd te worden.
‘Mensen die in het Witte Huis werken moeten het vaccin ergens later in het programma krijgen, tenzij er een specifieke noodzaak is. Op mijn verzoek is deze aanpassing gedaan’, reageerde Trump via Twitter op het nieuws in Amerikaanse media dat personeel in het Witte Huis in de komende tien dagen gevaccineerd zou gaan worden.
People working in the White House should receive the vaccine somewhat later in the program, unless specifically necessary. I have asked that this adjustment be made. I am not scheduled to take the vaccine, but look forward to doing so at the appropriate time. Thank you!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 14, 2020
04.00: Eerste Amerikanen worden gevaccineerd tegen coronavirus
In de Verenigde Staten worden maandag de eerste burgers gevaccineerd tegen het coronavirus. De eerste lichting vaccins komt dan naar verwachting aan op 145 plekken in het land.
In een week tijd worden in de VS naar verwachting 3 miljoen vaccins gedistribueerd. Naar verwachting komt een deel van de eerste lichting vaccins dinsdag op 425 andere plekken aan en woensdag op de laatste 66 plekken.
01.00: ‘Groot deel winkels vrijwel zeker dicht’
Het kabinet broedt op de sluiting van niet-essentiële winkels in de strijd tegen het coronavirus, bevestigen ingewijden berichtgeving in diverse media.
Welke vorm de sluiting heeft, welke winkels er precies onder gaan vallen, wanneer de maatregel ingaat en hoe lang die zal duren, wordt nu uitgezocht. Levensmiddelenzaken en ook apotheken blijven in ieder geval open.
– Hoe kom je in coronatijden de winter door? Deze psycholoog geeft tips.