Elke dag houdt LINDA.nl je met een liveblog op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus. Het liveblog van dinsdag 22 december lees je hier terug.
De cijfers van de afgelopen 24 uur:
Elke dag houdt LINDA.nl je met een liveblog op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus. Het liveblog van dinsdag 22 december lees je hier terug.
De cijfers van de afgelopen 24 uur:
– 10.447 nieuwe coronabesmettingen
– 106 nieuwe sterfgevallen
– 2.289 coronapatiënten in het ziekenhuis, 603 op de IC
20.37: Negatieve coronatest verplicht bij vliegreis
Iedereen die vanaf 29 december per vliegtuig vanuit risicogebieden naar Nederland reist, moet voor vertrek een negatieve coronatest tonen. De verplichting geldt ook voor Nederlanders, meldt minister Hugo de Jonge woensdag.
De test moet maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland afgenomen zijn. Reizigers met een positieve coronatest mogen niet aan boord van het vliegtuig komen. De maatregel geldt nu al voor het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Meer lezen? Dat kan hier.
18.42: GGD: ‘Geen verband coronamutatie’
Uit bron- en contactonderzoek naar de twee Nederlanders die besmet waren met de nieuwe variant van het coronavirus, blijkt dat er geen enkel verband is met het Verenigd Koninkrijk. Dat laat de GGD Amsterdam weten. De besmette personen en de mogelijke bronnen voor hun besmetting hebben geen reis naar het Verenigd Koninkrijk gemaakt.
De mutatie van het virus gaat momenteel rond in dat land en lijkt niet gevaarlijker, maar wel een stuk besmettelijker. Het RIVM vond tijdens steekproeven twee keer de “Britse mutatie” van het virus bij een besmet persoon, en beide gevallen waren in Amsterdam. De besmettingen waren al van de eerste helft van december en hebben niets met elkaar te maken. “Dit duidt erop dat het virus dus al rondgaat in Nederland”, aldus een woordvoerder van het RIVM.
17.32 uur: Coronabrandhaarden in christelijke gemeenten
Negen van de tien coronabrandhaarden in Nederland zijn christelijke gemeenten, bevestigt het RIVM na berichtgeving door Trouw. Van de twintig gemeenten met de meeste besmettingen per honderdduizend inwoners waren er veertien christelijk. Binnen de top tien waren het er zelfs negen, berekende het RIVM.
Epidemioloog Susan van den Hof bekeek met collega’s alle gemeenten waar de SGP of de Christenunie bij de laatste verkiezingen meer dan 20 procent van de stemmen haalde, in totaal 42 christelijke gemeenten. Veertien van hen bleken in de top 20 van de gemeenten met de meeste besmettingen per honderdduizend inwoners te staan en negen in de top eerste tien gemeenten met de meeste gemelde besmettingen.
Ze heeft geen duidelijke oorzaak voor het hoge aantal besmettingen in de gemeenten kunnen vaststellen, maar noemt wel wat mogelijkheden, zoals de grote gezinnen. Als één gezinslid het virus oploopt, is de kans immers groot dat ook de rest het krijgt.
15.20 uur: 10.447 nieuwe coronabesmettingen
Bij het RIVM zijn 10.447 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 594 meer dan gisteren, maar het aantal ligt lager dan gemiddeld afgelopen week. Toen kwamen er per dag gemiddeld 11.652 positieve tests bij. Gemiddeld genomen stijgt het aantal positieve tests.
In de ziekenhuizen bleef de bezetting gelijk. In totaal liggen er nu 2.289 mensen met corona in het ziekenhuis, net als gisteren. Van hen liggen er 603 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
14.36 uur: Ziekenhuis monitort coronapatiënten op afstand
Het Isala ziekenhuis, dat meerdere locaties heeft in het oosten van het land, gaat coronapatiënten thuis monitoren met een zuurstofmeter. Doel van het experiment is de druk op de zorg in het ziekenhuis verlichten en de huisartsenzorg ontlasten. Patiënten worden thuis bezocht door een co-assistent van het ziekenhuis die een coronatest uitvoert en beoordeelt of iemand zelf vier keer per dag een zuurstofmeting kan doen. De zuurstofwaarden worden automatisch door de meter doorgegeven aan het ziekenhuis.
Als het apparaat een ernstige afwijking meldt, wordt de huisarts ingeschakeld. De huisarts besluit vervolgens of het nodig is dat de patiënt naar het ziekenhuis gaat. “Door coronapatiënten in staat te stellen om zelf thuis zuurstofsaturatiemetingen uit te voeren en deze automatisch te delen met het zorgnetwerk, hoeven ze mogelijk niet naar het ziekenhuis”, aldus Tom Faber van Isala.
14.25 uur: Pfizer levert Verenigde Staten 100 miljoen extra doses
Pfizer en BioNTech gaan de Verenigde Staten 100 miljoen extra doses van het coronavaccin leveren. Dat zijn de fabrikanten en de VS woensdag overeengekomen.
Het totaalaantal vaccins dat aan de Amerikanen wordt geleverd, komt hiermee op 200 miljoen. Tegen 30 juni 2021 leveren Pfizer en BioNTech 70 miljoen doses. De overige 30 miljoen worden uiterlijk 31 juli geleverd.
De Amerikaanse overheid betaalt zo’n 1,95 miljard dollar (1,6 miljard euro) voor de extra vaccins, waardoor het totaalbedrag op zo’n 4 miljard dollar komt. Inmiddels hebben al ruim 600.000 Amerikanen de eerste inenting gekregen. Enkele weken later krijgen ze het vaccin voor een tweede keer toegediend.
14.00 uur: Gezondheid van Franse president Macron verbeterd
De Franse president Emmanuel Macron voelt zich weer wat beter. Hij vertoont “tekenen van verbetering”, meldt zijn kantoor. De afgelopen dagen beschreef het kantoor zijn gezondheid telkens als “stabiel”.
Afgelopen donderdag werd Macron positief getest op het coronavirus. De president klaagde eerder over vermoeidheid en hoofdpijn. Hij ging in quarantaine in het buitenverblijf van het Franse staatshoofd, La Lanterne. Hij werkte in een trager tempo maar hield zich nog bezig met de belangrijkste zaken zoals de brexit en de pandemie.
Macron vanuit quarantaine, vorige week:
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) December 18, 2020
12.40 uur: Eerste Zwitsers ingeënt tegen Covid-19
Zwitserland is begonnen met het inenten van burgers tegen Covid-19. De vaccinatiecampagne is woensdag op meerdere plekken in het land van start gegaan. Een negentigjarige vrouw die in een verpleeghuis bij de stad Luzern woont, is volgens de regionale autoriteiten als eerste persoon ingeënt.
Zwitserland gaf afgelopen zaterdag groen licht voor het gebruik van het vaccin van de bedrijven BioNTech en Pfizer. De eerste 110.000 doses van dat middel zouden dinsdag zijn aangekomen. In Zwitserland wonen ruim 8,5 miljoen mensen.
12.19 uur: Weer passagiers op ferry’s vanuit Verenigd Koninkrijk
Er zijn weer passagiers aan boord van ferry’s die varen vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland. De reizigers moeten wel een recente en negatieve PCR-coronatest overleggen om toegelaten te worden tot Nederland. Vrachtwagenchauffeurs hoeven geen coronatest te laten zien.
Een woordvoerder van rederij Stena Line, die vaart tussen Hoek van Holland en Harwich, zegt dat er een zeer klein aantal passagiers aan boord is van het schip dat nu onderweg is. Om aan boord te worden gelaten voor noodzakelijke reizen moesten ze dus een negatieve test indienen die bij aankomst maximaal 72 uur oud mag zijn. Het is volgens de woordvoerder vooral druk met vracht aan boord vanwege de brexit.
11.49 uur: Groothandels stoppen met verkoop niet-essentiële producten
Zelfbedieningsgroothandels als de Makro en de Sligro zijn woensdag per direct gestopt met de verkoop van niet aan eten gerelateerde producten. Dat maakt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) bekend. Het gaat onder meer om elektronica, mediaproducten, kleding en speelgoed. De groothandels hebben dat besluit samen met het CBL genomen om het aantal verplaatsingen van klanten te beperken en het zogenoemde ‘funshoppen’ tegen te gaan, licht een woordvoerder van het CBL toe.
Nadat vorige week veel winkels werden gesloten, nam de drukte bij de Makro en de Sligro enorm toe. Klanten kochten op grote schaal niet-essentiële producten als televisies en speelgoed. Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio en Justitieminister Ferd Grapperhaus hadden daar eerder deze week al veel kritiek op.
Lees ook
Winkeliers zijn ’te creatief’ met coronaregels, gemeenten grijpen in: ‘Geen kraampjes meer’
11.15 uur: Theorie-examens langer geldig door coronacrisis
Het theorie-rijexamen blijft langer geldig, schrijft verkeerminister Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om examens die verlopen tussen 1 januari en 1 mei 2021.
Door de coronacrisis zijn er nu geen examens bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Om te voorkomen dat mensen straks zonder geldig theorie-examen komen te zitten, wordt de geldigheid verlengd tot 1 oktober. Een theoriecertificaat is nodig om ook praktijkexamen te mogen doen.
Goedemorgen, theorie-examens voor het rijbewijs die verlopen tussen 1 januari 2021 en 1 mei 2021 blijven langer geldig. Minister @CvNieuwenhuizen verlengt de geldigheid van de examens tot 1 oktober https://t.co/w6kq9Y1rq3
— Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (@MinIenW) December 23, 2020
08.49 uur: Rotterdam The Hague Airport wordt vaccinatieplek
Rotterdam The Hague Airport is uitgekozen als plek waar mensen in de regio Rotterdam-Rijnmond vanaf 11 januari kunnen worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Het is één van de drie GGD-locaties in Nederland, naast Hart van Brabant en Utrecht, die als eerste beginnen met het inenten.
GGD Rotterdam-Rijnmond heeft gekozen voor deze XL-locatie vanwege de ruim opgezette paviljoenen. Eén paviljoen wordt volledig gebruikt om te vaccineren, het andere paviljoen blijft beschikbaar voor testen.
Daarnaast speelt ook de ligging een grote rol in de keuze voor deze locatie. Het vliegveld is centraal gelegen en heeft voldoende parkeergelegenheid. Er worden nog plannen uitgewerkt om ook de bereikbaarheid met het openbaar vervoer te verbeteren.
07.31 uur: Huisartsen verwezen dit jaar 12 procent minder door dan normaal
Huisartsen hebben dit jaar door corona 12 procent minder patiënten doorverwezen naar vervolgzorg dan ze normaal zouden hebben gedaan. Dat meldt het zorgplatform ZorgDomein.
Sinds half maart, toen de eerste lockdown begon, tot 15 december hebben ruim 1,7 miljoen verwijzingen niet plaatsgevonden, waar dat normaal wel zou zijn gebeurd, stelt het platform. Dit betreft niet alleen het aantal verwijzingen van huisartsen naar medisch-specialistische zorg, maar ook naar andere zorgdisciplines, zoals fysiotherapeuten, ggz-instellingen en verpleeg- en verzorgingshuizen.
Na de eerste lockdown leek het erop dat in de zomermaanden de uitgestelde zorg van begin dit jaar gedeeltelijk werd ingehaald. Maar deze periode was te kort daarvoor, stelt ZorgDomein. Vanaf oktober liep het aantal doorverwijzingen en zorgaanvragen die niet gedaan konden worden weer verder op.
Lees ook
Elly (59) had tegelijk borstkanker en corona: ‘Ineens moest ik alles alleen doen’
06.13 uur: Flinke toename aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus dat in het afgelopen etmaal in Duitsland is vastgesteld, is flink gestegen ten opzichte van de vorige dag. Daarnaast is er sprake van opnieuw een recordaantal coronadoden in een etmaal. Het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse RIVM, meldde woensdagochtend 24.740 nieuwe besmettingen in de laatste 24 uur. Dinsdag werden er door het RKI nog 19.528 nieuwe gevallen gemeld. In totaal zijn bij de oosterburen nu 1.554.920 besmettingen vastgesteld.
In de afgelopen 24 uur overleden in de Bondsrepubliek nog eens 962 personen aan de gevolgen van Covid-19. Dat is een nieuw recordaantal. Het grimmige record kwam vorige week woensdag op 952 te staan. In totaal zijn in Duitsland nu zeker 27.969 personen overleden als gevolg van een coronabesmetting.
Sinds vorige week woensdag is in Duitsland een harde lockdown van kracht. Onder meer veel bedrijven en scholen moeten gesloten blijven tot in januari.
00.56 uur: Vliegverbod vanuit Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika opgeheven
Het vliegverbod voor passagiers uit Zuid-Afrika en het vlieg- en aanmeerverbod voor het Verenigd Koninkrijk vervallen woensdag. Dat heeft het kabinet bekendgemaakt. Reizigers – ook EU-burgers – moeten wel een recente, negatieve PCR-coronatest kunnen overleggen om toegelaten te worden tot Nederland. Eenmaal hier blijft het dringende advies om tien dagen in thuisquarantaine te gaan.
De maatregelen werden genomen omdat in de twee landen een nieuwe mutatie van het coronavirus rondgaat. Dat er een einde aan het verbod zou komen, maakte minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) dinsdag al bekend. Onduidelijk was toen nog wanneer ze zouden vervallen. Er moest onder meer nog met vervoerders worden overlegd.
– Hoe kom je in coronatijden de winter door? Deze psycholoog geeft tips.