Scholieren die hun diploma binnen hebben kunnen dat toch gezamenlijk vieren. Er komt namelijk een landelijke dag voor geslaagde scholieren en wel op 4 juni.
Dat heeft minister Arie Slob woensdag bekendgemaakt.
Landelijk slagingsmoment
Naast dit landelijk slagingsmoment heeft de minister ook meer duidelijkheid gegeven over de regeling voor gezakte eindexamenkandidaten.
Doordat de centrale eindexamens voor middelbare scholieren dit jaar niet doorgaan in verband met het coronavirus, beslissen scholen op basis van de schoolexamens of iemand wel of niet geslaagd is.
Daarbij gelden dezelfde regels als anders, wat betekent dat een scholier maximaal één vijf en één vier op de eindlijst mag hebben staan. Voor de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde geldt dat maximaal een van deze vakken mag worden afgesloten met een vijf.
Normaal gesproken moet het gemiddelde van alle cijfers op de eindlijst samen eveneens voldoende zijn, maar die regel komt dit jaar te vervallen. De schoolexamens worden gedurende het hele examenjaar afgenomen, normaal telt het resultaat van deze toetsen mee voor vijftig procent van het eindcijfer. De andere vijftig procent wordt dan bepaald door het centrale eindexamen.
Ook de regels omtrent herkansen zijn aangepast. Normaliter mag er één centraal examen opnieuw worden gemaakt. Dit jaar mogen er twee ‘resultaatverbeteringstoetsen’ worden gemaakt. Deze worden door scholen zelf gemaakt. De resultaatverbeteringstoetsen tellen voor vijftig procent mee voor het eindcijfer, tenzij het resultaat lager uitvalt dan het schoolexamen. In dat geval blijft het eerder behaalde cijfer staan.
Het LAKS (Landelijk Aktie Komitée Scholieren) is tevreden met de maatregelen. “Het diploma doet niet onder voor internationale standaarden of voor elk ander jaar”, aldus voorzitter Pieter Lossie in een reactie tegen de NOS.
Hoe de landelijke dag gevierd wordt zal afhangen van de situatie op dat moment. Minister Slob zegt in ieder geval te hopen “dat er die dag veel vlaggen met schooltassen uit kunnen, zoals de jaarlijkse traditie. De meeste eindexamenkandidaten hebben keihard gewerkt de afgelopen jaren. Ik gun ze in deze crisis toch een mooie afsluiting van hun middelbare-schoolloopbaan”, aldus de minister.