Het Veiligheidsberaad, Nederlandse gemeenten en burgemeesters reageerden vrijdag kritisch op het huidige voorstel voor de coronawet.
Coronawet ontvangt kritiek van Veiligheidsberaad, burgemeesters en gemeenten
Die wet moet ervoor zorgen dat de coronamaatregelen een juridische basis hebben om de handhaafbaarheid te verbeteren.
Coronawet
De kritiek van het Veiligheidsberaad, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) komt op hetzelfde neer. Alledrie willen ze meer invloed op lokale coronamaatregelen.
Het Veiligheidsberaad bestaat uit de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s in Nederland. Zij willen in de wet expliciet terugzien dat veiligheidsregio’s een coördinerende rol houden omtrent coronamaatregelen in de regio.
De burgemeesters (NGB) en gemeenten (VNG) willen dat lokale besluitvorming rondom het coronavirus democratisch blijft plaatsvinden. Daarnaast houdt het huidige voorstel volgens hen te weinig rekening met regionaal maatwerk. Dat komt naar voren in een gezamenlijke brief, gericht aan de Tweede Kamer.
Lees ook
Bijzonder corona-advies voor acteurs: ‘Neem intieme scènes op met je eigen partner’
Verbetering
Toch is het wetsvoorstel een verbetering ten opzichte van de vorige versie, zo laten de VNG en het NGB weten. Maar sommige onderdelen van de wet bleven onveranderd ondanks de geleverde kritiek. Zo willen wethouders en gemeenten bijvoorbeeld meer betrokken worden bij lokale besluitvorming.
Het Veiligheidsberaad laat weten dat veiligheidsregio’s naar eigen zeggen moeten blijven werken zoals ze nu doen. ‘Dit is in lijn met de wijze waarop de afgelopen periode de bestrijding van het virus succesvol is vormgegeven en sluit aan bij de behoefte aan onderlinge afstemming en landelijk georganiseerde uniformiteit’, zo schrijft het beraad in een brief aan de Tweede Kamer.
Lees ook
Corona-uitbraak in Frans naturistendorp: ‘Natuurlijk houden mensen hier geen afstand’
Uniforme aanpak
Het beraad wil voorkomen dat er verschillen in maatregelen ontstaan tussen gemeenten. Ze vreest dat de coronawet zorgt dat de ‘uniforme aanpak’ wordt losgelaten.
Alledrie de partijen pleiten tenslotte voor een duidelijker op- en afschalingsmodel voor als het virus zich verder verspreidt, of juist uitdooft.