Komend jaar trekt het kabinet nog eens 1,1 miljard euro uit voor de afhandeling van de toeslagenaffaire. Dat blijkt uit bijlagen bij de begroting voor 2022 die ‘RTL Nieuws’ heeft ingezien.
De totale kosten komen daarmee op vijf miljard euro.
Kosten toeslagenaffaire
Compensatie van gedupeerden en kwijtschelden van private schulden kost dit jaar al bijna 900 miljoen euro. In 2022 is daar nog eens 650 miljoen voor gereserveerd. Ook in de jaren na 2022 verwacht het kabinet nog honderden miljoenen euro’s per jaar kwijt te zijn aan de toeslagenaffaire. Tot 2026 is daar jaarlijks een bedrag van zo’n 300 miljoen euro voor gereserveerd.
Om alle dossiers van gedupeerden te behandelen is een aparte dienst opgericht: de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). Daar werken inmiddels honderden mensen. De personele kosten lopen volgend jaar op tot bijna 300 miljoen euro.
Afhandeling
Eerder deze maand werd bekend dat de afhandeling van de toeslagenaffaire naar verwachting nog jaren gaat duren. De nachtmerrie is voor vele gezinnen al jaren aan de gang.
Zo vertelt de inmiddels 36-jarige Janet in de documentaire Alleen tegen de Staat, die maandagavond op NPO2 te zien was, dat haar zoon vier jaar was toen de ellende begon. Hij wordt nu bijna vijftien jaar oud. Door de verwoestende gevolgen van het schandaal moest hij bij zijn vader wonen.
“Toen dit begon was ik 25. Ik had een superleuk leven. Ik was alleenstaand moeder en had een klein jochie van vier jaar. Ineens kwamen vragen vanuit de Belastingdienst of ik kon aantonen hoeveel uur kinderopvang ik had gehad. Ik werkte fulltime en kon het allemaal aantonen.” Janets hele verhaal lees je hier.