Kinderen van moeders die roken tijdens de zwangerschap hebben kleinere hersenen. Dat is goed te zien op 10-jarige leeftijd.
Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van het Erasmus MC, schrijft NRC.
Roken
Dat roken tijdens de zwangerschap negatieve gezondheidsgevolgen heeft voor het kind op lange termijn, was al bekend. Volgens Corine Verhoeven, hoogleraar verloskundige wetenschap aan de University of Nottingham is het echter “voor het eerst dat gevolgen voor hersenontwikkeling op deze leeftijd zo is aangetoond”, vertelt ze aan de krant.
De studie volgde over meerdere jaren de ontwikkeling en gezondheid van opgroeiende kinderen in Rotterdam. De onderzoekers analyseerden gegevens van 2704 vrouwen en hun kinderen. 364 vrouwen uit de groep rookten tijdens hun zwangerschap. De onderzoekers bepaalden de hersenomvang en -structuur van de kinderen tussen de negen en elf jaar oud met een MRI-scan.
Kleinere hersenen
De kinderen van moeders die doorrookten hadden een kleiner totaal hersenvolume. Ook hadden ze minder witte stof (voor de signaaloverdracht tussen hersencellen), grijze stof (waar de meerderheid van de hersencellen zich bevindt) en minder diepe hersenwindingen.
De onderzoekers benadrukken dat er geen verschil te zien was tussen kinderen van moeders die helemaal niet rookten en moeders die vroeg in de zwangerschap stopten. Dit omdat pas verderop in de zwangerschap de hersenen groeien en ontwikkelen.