De kinderopvangproblematiek door het groeiende personeelstekort speelt niet enkel binnen de Randstad.
Ook op andere plekken in Nederland komen lange wachtlijsten voor, bevestigt de Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) aan NU.nl.
Kinderopvangproblematiek
In de buitenschoolse opvang (bso) voor kinderen van 0 tot 12 jaar en de dagopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar heerst momenteel een tekort van zevenduizend mensen, blijkt uit cijfers van de CBS. Daarbij wil het kabinet in 2025 de kinderopvang bijna gratis maken, waardoor nog eens 50.000 mensen extra nodig zijn.
BK-directeur Emmeline Bijlsma zegt tegen de nieuwssite dat in het uiterste geval 21.000 nieuwe medewerkers geworven kunnen worden. Maar dat lost het tekort bij lange na niet op. Er zit niets ander op dan “ons afvragen welke gezinnen kinderopvang het hardst nodig hebben”. Daarnaast meent ze dat langer ouderschapsverlof, voor zowel de vader als moeder, een mogelijke oplossing zou kunnen zijn.
Personeelstekort
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft een andere kijk op het tekort in de kinderopvang. Minister Karien van Gennip wil het huidige personeelstekort aanpakken door het huidig personeel te behouden, nieuw personeel aan te trekken en meer uren werken aan te moedigen.
Ook wil het ministerie van SZW dat groepshulp administratieve en huishoudelijke taken overneemt van kinderopvangpersoneel. Zo houden pedagogische medewerkers meer tijd over om zich op de kinderen te richten. Ook overweegt het ministerie om statushouders en Oekraïense vluchtelingen in te zetten, ondanks dat zij de taal nog niet spreken. Het leren van de taal kunnen ze dan combineren met het werk bij de kinderopvang. Verder wil het ministerie dat meer mensen tijdens hun opleiding al aan het werk gaan en ziet het een uitkomst in combinatiebanen, bijvoorbeeld tussen de kinderopvang en jeugdzorg.