Bijna de helft van de kerkgangers in Nederland mist het samen zingen in de kerk het meeste in deze coronatijd.
Niet meer zingen grootste (ge)mis voor kerkgangers in coronatijd
Dat blijkt uit onderzoek dat de Actie Kerkbalans liet uitvoeren onder bijna tweeduizend gelovigen.
Onderzoek kerkgangers
Ook het vermijden van de fysieke kerkgang zelf en weinig contact met geloofsgenoten valt ongeveer een derde van alle kerkleden zwaar.
Het kabinet adviseert al maandenlang om niet naar de kerk te gaan om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. 45 procent van de kerkgangers luistert daarnaar en volgt een viering of dienst via een livestream, blijkt uit het onderzoek. Maar 33 procent gaat toch gewoon naar de kerk.
Sociale contacten
Protestanten gaan vaker naar de kerk dan katholieken en hebben ook meer behoefte aan sociale contacten die dat oplevert. Kerkdiensten op televisie trekken 19 procent van de ondervraagden.
De waardering voor de eigen kerk is door de coronacrisis nauwelijks veranderd. 35 procent ervaart geen verschil. Er zijn ook kerkleden die vinden dat ze erg weinig horen van de kerk en de geestelijkheid. Anderen vrezen dat de kerkgemeenschap uit elkaar valt. Er is veel waardering voor alle moeite die men doet om diensten en missen te streamen.
Actie Kerkbalans
Actie Kerkbalans is een inzamelingsactie van vier kerkgenootschappen. Al 43 jaar lang vragen de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), de Oud-Katholieke Kerk en de Evangelische Broedergemeente in januari om een financiële bijdrage voor het behoud van kerkgebouwen en kerkelijk werk.
Het onderzoek toont aan dat vier op de vijf kerkleden meedoen aan de Actie Kerkbalans. Ze zien het liefste dat hun geld wordt besteed aan onderhoud van het kerkgebouw of aan zorg of voedselverstrekking vanuit de kerk.
Lees ook
Maartje Glas en haar man toverden een kerk om tot sprookjesachtige woning