Op 12 en 13 december opende Hotel AZC haar deuren voor bezoekers. Hier werd een noodopvang voor vluchtelingen in Nederland nagebootst. Katja Schuurman pleit voor betere voorzieningen voor mensen met een vluchtachtergrond en bracht de nacht door in het ‘hotel’.
Katja Schuurman logeerde in Hotel AZC: 'Ik wilde zien hoe het er écht aan toe gaat'
Katja Schuurman en Lolkje de Vries, persvoorlichter van VluchtelingenWerk Nederland, vertellen LINDA. meer over het belang van dit initiatief.
Katja Schuurman
“Momenteel verblijven er rond de 70.205 vluchtelingen in Nederland”, vertelt Lolkje de Vries. “Een deel van deze groep, ongeveer de helft, bevindt zich in reguliere azc-opvanglocaties. De andere helft zit in een noodopvang, ook wel de plek die wij met Hotel AZC nabootsen. Een noodopvang is een sobere locatie die vaak tijdelijk is afgehuurd, wat resulteert in schrijnende omstandigheden. Denk hierbij aan weinig activiteiten, rust, privacy, vermaak voor kinderen en constant lawaai. Het krijgen van een asielstatus kan tot twee jaar duren in Nederland. Vaak brengen vluchtelingen een groot deel van deze tijd door op één of meerdere noodopvanglocaties.”
De opening van Hotel AZC heeft volgens De Vries twee kanten. “Aan de ene kant is het een mooie dag, omdat we de kans krijgen om mensen te laten zien hoe een noodopvanglocatie er werkelijk uitziet. Aan de andere kant is het natuurlijk zonde dat het überhaupt nodig is om mensen dit te laten zien. Je wil dat vluchtelingen gewoon in een menswaardige opvang kunnen verblijven in Nederland.” Katja Schuurman vult aan: “Wat ik bizar vind, is dat mensen denken dat zo’n opvang luxueus is. Dat is het verre van. Stel dat dat wél zo was geweest, dan begrijp ik alsnog niet waarom mensen dat onterecht zouden vinden. Vluchtelingen hebben meestal een vreselijke tijd achter de rug. Niemand laat lichtzinnig huis en haard en alles dat je kent achter. Uiteindelijk zijn we allemaal gewoon mensen. Het idee dat het ene mens meer rechten heeft dan het andere, simpelweg door de plek waar hij ter wereld is gekomen, is een idioot verzinsel.”
Sober geheel
Persvoorlichter De Vries begrijpt dat de term ‘hotel’ verwarring kan zaaien. “Ik hoop dat iedereen door Hotel AZC inziet dat het niet gaat om leuke hotels die je boekt als je een weekend weg gaat. Doordat er in de media over hotels gesproken wordt, zijn er mensen die denken dat het om een luxe verblijf gaat. Een noodopvang wordt ingericht om zoveel mogelijk mensen te ontvangen. Vaak zijn alleen de hoognodige faciliteiten aanwezig, wat het een sober geheel maakt.”
Volgens Schuurman hebben mensen een verkeerd beeld door gebrek aan de juiste kennis. “De feiten lijken er niet meer toe te doen. Iedereen roept elkaar na. Dit zijn vaak opinies die worden gevoed door liefdeloosheid en negativiteit. Waarom is het erg als andere mensen het óók goed hebben? En waarom moeten we überhaupt het argument aanvoeren dat een noodopvang ‘heus wel sober’ is, om het helpen van anderen te kunnen verdedigen?”
Waardevolle nacht
Schuurman streeft naar een wereld waarin mensen elkaar bijstaan. “Ik zou het zo mooi vinden als iedereen klaarstaat voor mensen die steun nodig hebben. Ik snap dat sommigen de neiging hebben om de schuld af te schuiven op anderen, wanneer ze zelf in een mindere situatie verkeren. Iedereen mag ook zeker een eigen mening hebben. Mij gaat het erom dat mensen dit wél baseren op de feiten. Door al die desinformatie raken we elkaar kwijt. Daarom zou ik mensen graag willen meegeven om zichzelf eerst goed te informeren, voordat ze een mening vormen en deze verspreiden. Hotel AZC is hier een goed initiatief voor.”
Een overnachting in Hotel AZC leek Schuurman erg waardevol. Schuurman bracht de nacht samen met Alaa Abdelhay (42) en Odai (31) door. Beiden verblijven momenteel in een noodopvang en hebben al in meerdere azc’s gezeten.”Ik wilde dit doen omdat ik benieuwd ben naar wat de vluchtelingen hier gebracht heeft en hoe ze hier ontvangen zijn. Ook wilde ik graag meer horen over hun toekomstperspectief en dromen. Verder heb ik me laten leiden door deze mensen zelf en hun planning. Ik wilde meer leren over hun tijdverdrijf en horen hoe het er écht aan toe gaat.”
Frisse start
Volgens De Vries zou het uitvoeren van de spreidingswet een groot verschil kunnen maken. Hierin wordt van gemeenten gevraagd om genoeg plekken te regelen voor vluchtelingen. Op deze manier wordt er gezorgd voor een eerlijke verdeling van vluchtelingen over Nederland. Schuurman denkt direct aan het liedje We benne op de wereld om mekaar te helpen, nietwaar? “Zelf hoop ik dat mensen met een vluchtachtergrond, dat vind ik persoonlijk een betere term dan vluchtelingen, menselijk behandeld zullen worden. Het is toch te gek voor woorden dat we iemand die toevallig niet in Nederland geboren is, anders behandelen dan iemand die dat wel is?”
Schuurman: “Ik spreek me graag uit voor deze groep, omdat het ontzettend belangrijk is dat er mensen voor hen opkomen. Daarom grijp ik de Hotel AZC-ervaring met beide handen aan. Uiteindelijk hoop ik dat mensen die in Nederland in een noodopvang komen, terecht komen op een liefdevolle plek. En dat ze zo snel mogelijk een frisse start krijgen.”
Jaarlijks inkijkje: open dag azc’s trekt 12.000 bezoekersLees ook