De Tweede Kamer komt met zwaar geschut als het gaat om de toeslagenaffaire: een parlementaire enquête. Een meerderheid van de partijen is voor om zo de waarheid boven tafel te krijgen.
Dit tot vreugde van de advocaten die opkomen voor slachtoffers.
Volgend jaar
Het plan is dat de openbare verhoren voor de zomer van volgend jaar plaatsvinden. “Hiermee zal alles goed worden uitgezocht en zal verantwoording worden afgelegd”, zegt advocaat Eva González Pérez, die tientallen ouders bijstaat. Zij trok als eerste aan de bel over de behandeling van ouders die toeslagen ontvingen.
“Wij zijn blij met dit bericht”, zegt advocaat Vasco Groeneveld. Hij deed namens tientallen slachtoffers aangifte tegen premier Mark Rutte en vijf andere (oud-)bewindslieden.
Inbreuk
“Op grond van wat er nu bekend is, verwachten wij dat nader onderzoek de verdenking tegen premier Rutte en de overige (oud-)bewindspersonen zal versterken.”
“De toeslagaffaire is de grootste inbreuk door de overheid op de rechtsorde in de moderne Nederlandse geschiedenis. Logisch en terecht dat er een parlementaire enquête zal plaatsvinden. Mijn cliënten zijn bereid om de enquêtecommissie alle informatie te geven die maar nodig is”, zegt Groeneveld.
De parlementaire enquête is het zwaarste middel dat het parlement heeft. De enquêtecommissie bestaat uit Kamerleden en kan informatie opeisen van ministeries.
Daarnaast kunnen ambtenaren, politici en andere betrokkenen onder ede worden gehoord. Dat betekent dat ze strafrechtelijk kunnen worden vervolgd wegens meineed, wanneer blijkt dat ze niet de waarheid spreken.
Aftreden
Vorige maand trad het kabinet af vanwege de affaire. Daarin zijn duizenden ouders ten onrechte als fraudeur aangemerkt. Pérez noemde dat meer een “symbolische daad”.
“Bij een parlementaire enquête wordt hopelijk alles naar buiten gebracht en komt de waarheid boven. Dat is belangrijk voor de ouders. Zij willen weten hoe dingen tot stand zijn komen.”