Het kabinet heeft ingrijpende plannen op tafel liggen om de stikstofuitstoot in de landbouw terug te dringen.
Er zijn plannen doorgerekend om de productierechten van boeren op te kopen en ook om landbouwgrond op te kopen.
Stikstofuitstoot
Bij die laatste optie is onteigening van grond geen taboe. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving in NRC. Die krant heeft de doorrekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ingezien.
Het PBL rekende een aantal scenario’s voor het kabinet door. Het plan om de productierechten van boeren op te kopen zou zo’n negen miljard euro kosten.
Boeren
Als ook de grond zou worden opgekocht, stijgen de kosten naar een geschatte zeventien miljard euro. In dat laatste scenario is onteigening van boeren niet uit te sluiten om de stikstofdoelen te halen, stelt het PBL.
Eerder dit jaar is al een grote stikstofwet door de Tweede en Eerste Kamer aangenomen, maar die zorgt er vooral voor dat Nederland op de lange termijn zijn natuurdoelen haalt.
Vergunningen
Om nu al de vergunningen voor grote projecten – zoals infrastructuur of de bouw van een miljoen woningen – veilig te stellen, is meer nodig, redeneert het kabinet.
Ambtenaren van de twee ministeries werkten op verzoek van de ministerraad deze zomer gedetailleerde voorstellen uit, die inmiddels zijn doorgerekend in een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving.