Jongeren geboren na 1995 vinden het gebruiken van een punt aan het eind van een zin in een sms of WhatsApp-bericht agressief en intimiderend overkomen.
Wat is het punt? Jongeren vinden berichten die eindigen met een punt agressief overkomen
Dat blijkt woensdag uit onderzoek van de Universiteit Leiden.
Punten
Stuur je een kort bericht via je telefoon, dan sluit een tekstballon volgens onderzoeker Lauren Fonteyn je zin al af. Een punt gebruiken als je één zin verstuurt is daardoor ‘overbodig’. “Als je een sms verstuurt zonder punt, is het al duidelijk dat je een bericht hebt beëindigd”, vertelt ze aan De Stentor. “Dus als je die extra markering toevoegt voor het beëindigen van een zin, geven jongeren daar vaak een negatievere connotatie aan.”
Bij lange berichten is dat weer andere koek. Gebruik je meerdere zinnen in één bericht, hebben punten wél nut. Dan is er dus ook geen sprake van de eerdergenoemde negatieve connotatie. Punten brengen in zo’n geval structuur aan.
De oudere generatie interpreteert een punt aan het einde van een kort bericht anders. Dat bleek al uit een eerder onderzoek van taalkundigen van de Binghamton University in New York. Hoofdonderzoeker Celia Klin liet toen weten: “Berichten die eindigen op een punt worden eerder geassocieerd met een meer dalende, vlakkere intonatie dan berichten die geen punt aan het einde bevatten. Als mensen praten, brengen ze gemakkelijk sociale en emotionele informatie over met hun blik, gezichtsuitdrukkingen, toon, pauzes, enzovoort.”
Lees ook
Geen grotere verslaving dan nomofobie en yep, goede kans dat jij er ook last van hebt
Men maakt er een punt van
Fonteyn kreeg na eerdere berichtgeving in Britse media over het onderzoek een aantal negatieve reacties. Zo vertelt ze op de Belgische radio dat ze niet verwachtte dat het onderzoek naar leestekengebruik zo veel stof zou doen opwaaien. “Mensen reageerden dat ik campagne voerde om de punt te laten verdwijnen. Dat is nooit de bedoeling geweest natuurlijk.”
Daarnaast zou het ’typisch zijn’ dat jongeren bang zijn voor leestekens. “Dat is ook niet het geval.” Volgens de onderzoeker is niemand bang voor een punt, maar brengt het leesteken voor sommige groepen in een bepaalde context simpelweg een negatief gevoel met zich mee.