Steeds meer jongeren stoppen met anticonceptie terwijl ze wel seksueel actief zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland. Voor een groot deel komt dat door desinformatie op social media.
Steeds meer jongeren stoppen met pil door desinformatie: 'Zo zal aantal abortussen weer stijgen'
Joop Laven, gynaecoloog en hoogleraar voortplantingsgeneeskunde bij het Erasmus MC, maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling.
Ongewenst zwanger
De groep jongeren tussen 13 en 25 jaar die geen anticonceptie gebruikt, is de afgelopen twaalf maanden gestegen, melden Rutgers en Soa Aids Nederland. Ze deden onderzoek onder ruim 10.000 jongeren. “Heel herkenbaar”, zegt Laven, die dit ook als gynaecoloog in de spreekkamer merkt. “Influencers noemen de pil giftig. Zij mogen blijkbaar van alles roepen en hoeven geen verantwoording af te leggen.”
Ze dragen natuurlijke alternatieven aan. “De slijmmethode, de periodieke onthoudingsmethode, de kalendermethode”, somt hij op. “Het zijn allemaal methodes die vroeger gebruikt werden en onbetrouwbaar bleken. Het aantal vrouwen dat in de jaren zestig en zeventig op deze manier toch zwanger werd, is groot.”
Desinformatie influencers
De gynaecoloog maakt zich boos over mensen die deze methodes toch aanprijzen, inclusief voedingswaren die daarbij zouden helpen en bij hen gekocht kunnen worden. “Het is een verdienmodel.”
Overigens is de ontwikkeling niet alleen aan influencers te wijten. “Het geloof dat de pil slecht voor je is, groeit al jaren.” Dat is niet helemaal nergens op gebaseerd. “De pil geeft een hoger risico op een fatale longembolie.” Maar dat moet je volgens hem wel in perspectief zien. “In Nederland overlijden hier per jaar één of twee vrouwen aan. In vergelijking: de kans dat je overlijdt als je als vrouw autorijdt is zes keer zo groot. Stap je als bijrijder bij een man in de auto, dan is de kans dat je doodgaat twintig keer zo groot. Je weet dat die risico’s aanwezig zijn, ze zijn klein maar niet nul, dat geldt ook voor de pil.”
Daarnaast heeft de pil bijwerkingen. Laven legt uit: “De meeste nevenwerkingen zijn na de eerste drie maanden verdwenen, maar er zijn ook bijwerkingen die blijven.” Zo kan de zin in seks verdwijnen en kunnen er stemmingswisselingen en depressieve gevoelens optreden. “Als dat niet na drie maanden is verdwenen, dan is de pil niet jouw ding.”
Mannelijke Kamerleden ervaren menstruatiekrampen met simulator: hun reacties liegen er niet omLees ookDe anticonceptiepil
Is daar geen sprake van, dan is de pil volgens Laven een goed anticonceptiemiddel. “Natuurlijk zitten er synthetische hormonen in, maar die zijn identiek aan de hormonen die je zelf aanmaakt. Als je deze inneemt, hou je de eisprong tegen. Het is een goede anticonceptie en een prima middel om je menstruatie uit te stellen.”
Het maakt Laven boos dat er mensen zijn die online desinformatie verspreiden. “Jarenlang zijn we een land geweest met een van de laagste abortuscijfers ter wereld, ook onder adolescenten. Als we naar influencers luisteren die alternatieve methoden aanprijzen die slechter zijn dan de pil, zijn we straks terug bij af. Als we de pil wegbannen, krijgen we weer veel ongewenste zwangerschappen én abortussen. Daar maak ik me grote zorgen over.”
Sluitende anticonceptie
Zijn advies voor ouders is luid en duidelijk: “Geef je kinderen mee dat ze op een verantwoorde manier vrijen en anticonceptie gebruiken. Vertel je zoon dat hij een condoom gebruikt en je dochter een middel om zwangerschap te voorkomen. Als een stel elkaar beter leert kennen, kunnen beide personen een soa-test doen. Als die negatief is, kan het condoom achterwege gelaten worden. Om zwangerschap te voorkomen, is de pil of een spiraal een vereiste. Wat je ook kiest: kies in godsnaam een vorm van sluitende conceptie.”
Ga bij twijfels naar de huisarts of bel met de Twijfeltelefoon op het nummer 088 7555777. Hier kun je terecht met al je vragen en twijfels over anticonceptie.
Zorgen om afname anticonceptiegebruik onder jongeren: 'Ze zien misinformatie over hormonen'Lees ook