Ruim een kwart van de jongeren in Nederland zegt een of meerdere schulden te hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van gerechtsdeurwaarder Flanderijn onder 1034 jongvolwassenen.
Steeds meer jongeren in de schulden: 'Zelfs het simpele ‘geef niet meer uit dan binnenkomt’ krijgen ze niet van huis uit mee'
Dit kan om schulden gaan van slechts een paar tientjes, maar 5 procent van de jongeren tussen de 18 en 30 jaar is instanties of familie 3000 tot 20.000 euro verschuldigd, zo schrijft Trouw. Bij het onderzoek zijn studie- en hypotheekschulden niet meegenomen.
Problematische ontwikkeling
Het is de eerste keer dat Flanderijn zo’n onderzoek uitvoerde. Toch ziet directeur Michel van Leeuwen een problematische ontwikkeling. In de afgelopen vijf jaar komt het kantoor steeds vaker in aanraking met jongeren van 18 tot 25 jaar oud. Wanneer zij bij jongeren voor de deur staan, hebben ze al te maken met aanmaningen, boetes en waarschuwingen vanuit instanties. In 2019 bestond het klantenbestand van Flanderijn nog voor 6 procent uit jongeren van maximaal 25 jaar, inmiddels gaat het om zo’n 15 procent. Dat zijn 45.000 jongvolwassenen.
Volgens Van Leeuwen is het risico van deze ontwikkeling dat het aantal mensen met problematische schulden nog verder toeneemt. Alleen al de afgelopen twee jaar kwamen er ruim 100.000 Nederlandse huishoudens bij met grote financiële problemen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Schulden
Van Leeuwen ziet dat veel jongeren waarmee zij te maken krijgen uit een gezin komen waar de ouders al schulden hebben. “Deze jongeren hebben nu nog weinig vaste lasten. Maar van hun negatieve BKR-registratie kunnen ze nog jaren last houden.” Deze registratie heeft invloed op de maximale hypotheek als je een huis wil kopen. Het kan er zelfs voor zorgen dat kredietverstrekkers helemaal geen lening willen geven.
Dat jongeren steeds vaker aankloppen bij schuldhulpverleners bevestigt de NVVK. Dit is de branchevereniging voor schuldhulpverleners. En uit een onderzoek van Nibud blijkt dat jongeren financieel kwetsbaarder zijn dan dertigplussers. Het lukt zo’n 40 procent niet altijd om rekeningen op tijd te betalen. Daarnaast koopt 16 procent van de jongeren producten waar ze eigenlijk geen geld voor hebben.
Achteraf betalen
Annemieke Soorsma, schuldrustcoach bij Ons-bank, ziet vooral dat tieners en twintigers in de schulden komen nadat ze zorgpremies niet betalen en door verkeersboetes die ze fors laten oplopen. De coach zegt ook dat het een generatie is die een grote druk voelt van sociale media. Vaak begeleidt ze jongeren die door influencers trendy producten kopen. Volgens haar is het kopen van items makkelijker geworden door achteraf betalen. “Maar dat is niet de voornaamste reden van hun schulden. Sociale media zijn vooral een manier om te ontsnappen aan hun realiteit.”
Soorsma en haar collega’s geven aan dat er een gebrek is aan financiële educatie bij de jongeren die zij begeleiden. “Zelfs het simpele ‘geef niet meer uit dan er binnenkomt’ krijgen ze vaak niet van huis uit mee.” Om die reden roept Michel van Leeuwen op tot meer financiële educatie op scholen.
Deda (19) had duizenden euro's schuld bij Klarna: 'Niemand snapte hoe ik alles betaalde'Lees ook