Uit onderzoek van de stichting Halt blijkt dat 1 op de 7 jongeren wordt benaderd voor criminele klussen. Dat kan gaan van het verkopen tot het maken van drugs. Ongeveer een kwart zegt ‘ja’ op het aanbod.
Eén op de zeven jongeren wordt benaderd voor criminele klussen: 'Ze beloven snel geld'
Geld is daarbij de grootste motivatie.
Criminele ronselaars
Onderzoeker Petra van den Berg en collega Melissa Rekers zien dat de meeste middelbare scholieren en studenten op school worden benaderd voor een strafbare klus, maar ook op straat en tijdens het uitgaan komt het voor. Een derde van de ondervraagden geeft toe iemand uit het criminele circuit te kennen.
“Ze hebben personeel met allerlei skills nodig. Laboranten, elektriciens, maar bijvoorbeeld ook mensen die verstand hebben van tuinbouw of financiën”, vertelt criminoloog Henk Ferwerda van het Arnhemse Bureau Beke. “Uit onderzoek en gesprekken weten we dat ze bij allerlei verschillende opleidingen jongeren proberen te ronselen.”
Verplichte voorlichting
“Criminelen zetten jongeren onder druk of beloven hen snel geld, meer dan wat je met een doorsnee bijbaantje verdient. Met een puberbrein, in ontwikkeling tot ongeveer 23 jaar, kun je dan in de verleiding komen. Zonder dat je de risico’s overziet van de gevaarlijke wereld waarin je belandt”, aldus Van den Berg.
Lesgeven over ronselmethodes is nog geen verplichting in het middelbaar onderwijs, maar daar willen Van den Berg en Rekers verandering in brengen. “Uit de cijfers blijkt hoe verweven de onder- en de bovenwereld inmiddels zijn. Het is écht dichtbij.”
Jongeren in Scheveningse havenhoofden op zoek naar drugs: 'Denk je dat als ik een blokkie had gevonden hier nog was geweest?'Lees ook