Zo’n 2000 jongeren hebben de afgelopen week 1500 ideeën bedacht voor het oplossen van problemen, waar zij in de coronacrisis tegenaan lopen.
Dat meldt de Jongeren Denktank Coronacrisis (JDC). De ideeën gaan over opleiding, werk en wonen.
Jongeren met ideeën
Opleiding, werk en wonen zijn de gebieden waarop jongeren de effecten van de coronacrisis voelen. Ze variëren van oplossingen om de kwaliteit van het online-onderwijs te verbeteren, tot de suggestie om de huidige kijk op werk los te laten.
Minister-president Mark Rutte riep in mei dit jaar jonge mensen op om aan te geven waar ze last van hebben door de coronacrisis. Ook vroeg hij hen naar hun eigen ideeën om er iets aan te doen. De JDC lanceerde in september een app waarin onder meer vragen worden gesteld over belemmeringen rond werk, opleiding en huisvesting. Maar het gaat ook over welke kansen de coronaperiode met zich meebrengt. Ook wordt in de app aandacht besteed aan wat jongeren nodig hebben om deze kansen te blijven benutten na de crisis.
Voor iedereen
Ruim de helft van de jongvolwassenen die nu deelnemen is tussen de 19 en 25 jaar. Zeventig procent heeft een opleiding HBO of wetenschappelijk onderwijs. Daarmee is de jeugd met een MBO-achtergrond minder aanwezig in de app. Om die reden worden MBO-scholen en docenten uitgenodigd om ook mee te doen en zich te laten horen.
Vanaf vrijdag kunnen jonge mensen samen hun ideeën uitwerken. Ze krijgen daarvoor een uitnodiging via de app. In januari krijgt Rutte een advies van de JDC, waarin de suggesties van de jeugd zijn opgenomen. Denktank-Y en het jongerenplatform van de Sociaal Economische Raad werken samen in de JDC.