In een jeugdzorginstelling in Friesland werden ‘pijnprikkels’ ingezet om jongeren te begrenzen. Ernstige incidenten werden niet altijd gemeld bij de inspectie.
Dat blijkt uit een geheim gehouden onderzoeksrapport, dat het AD in handen heeft.
Onveilig
In de instelling liep het ondertussen zo uit de klauwen, dat zelfs buurtbewoners zich onveilig voelden. Er is overlast, er zijn vernielingen. Buurtbewoners worden zelfs gemolesteerd. Daarom wordt ‘een soort buurtwacht’ op poten gezet. Die overweegt op een zeker moment zelfs de aanschaf van honkbalknuppels, om de eigen veiligheid te waarborgen.
Ergens is het de vraag wie er begin vorig jaar nog wél is, in Behandelcentrum Woodbrookers in het Friese Kortehemmen. De kinder- en jeugdpsychiater is in november 2021 al vertrokken.
In februari is er een vervanger, die na twee weken zijn biezen pakt. De manager behandelzaken is op 1 januari 2022 met pensioen gegaan. Zijn opvolger stopt in zijn proefperiode.
Schokkend
In het eerste kwartaal van 2022 loopt het ziekteverzuim in de instelling ondertussen op tot bijna 19 procent – de norm is bijna 5 procent. Maar terwijl het ene na het andere personeelslid Woodbrookers uitvalt, zijn er nog altijd jongeren die behandeld moeten worden.
Hoe het twee van deze jongeren vergaat, daarvan wordt een schokkend beeld geschetst, in een onderzoeksrapport dat in september verscheen, maar sindsdien niet openbaar is geworden.
Nu is het desondanks in handen van het AD. Het rapport werd gemaakt in opdracht van Jeugdhulp Friesland, waar Woodbrookers onder valt, na een calamiteit in de instellingsmuren.
In het rapport staat zwart op wit: ‘IGJ Meldenswaardige incidenten (incidenten die bij de inspectie gemeld hadden moeten worden, red.) zijn niet als zodanig herkend en onderzocht’. Ook wordt vermeld dat melding gemaakt had moeten worden van ‘geweld in de jeugdzorg (tussen jeugdigen)’, na een geval van vermoedelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag.’
Verbeterplan
Op dit moment worden verbeterplannen uitgevoerd. Zo worden de afzonderingsruimtes in Woodbrookers niet meer gebruikt. Er wordt verder gewerkt aan de ontwikkeling van kleinschalige woonvoorzieningen. Op de vraag of er nog pijnprikkels worden toegepast, zegt bestuurder Johan Krul van Jeugdhulp Friesland tegen de krant: “De regels en veldnormen zijn onlangs aangescherpt. Wij houden ons aan die afspraken.”