Vanaf hun 30e tot hun 60e krijgen vrouwen eens per vijf of tien jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. De afgelopen jaren daalde de animo hiervoor, maar Het RIVM meldt dat er weer een stijging is.
Na jarenlange daling doen iets meer mensen mee aan bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
In 2023 werd bij ruim 27.000 mensen kanker of een voorstadium van kanker gevonden tijdens bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker.
Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Ruim vier miljoen vrouwen ontvingen vorig jaar een uitnodiging om mee te doen aan een bevolkingsonderzoek naar kanker. Door deze onderzoeken kan de ziekte in een vroeg stadium worden opgespoord, ook als er nog geen klachten zijn. Volgens het RIVM heeft dat positieve effecten: sinds de invoering van de bevolkingsonderzoeken overlijden minder mensen aan borst-, darm en baarmoederhalskanker. Hier dragen ook verbeterde behandelmethodes aan bij.
Maar de afgelopen jaren dalen de aanmeldingen voor bevolkingsonderzoeken. Eerder kondigde het RIVM aan onderzoek te doen om erachter te komen waar dit aan ligt. Hoewel dat misschien niet meer nodig is. Dit jaar nam het aantal toe met vier procent. Volgens Patricia Hugen, programmamanager bevolkingsonderzoeken bij het RIVM, lijkt er een stabilisatie plaats te vinden.
Zelfafnametest
“Het is wel lastig te vergelijken vanwege de coronajaren”, vertelt Hugen aan Tubantia. Hierdoor kwamen de onderzoeken tijdelijk stil te liggen. De toename lijkt verklaarbaar door een verandering die vorig jaar is ingevoerd. Vrouwen die voor het eerst een uitnodiging ontvangen, krijgen direct een zelfafnameset opgestuurd. Daarnaast krijgen vrouwen die zich twaalf weken na de uitnodiging nog niet hebben gemeld bij de huisarts of de test zelf hebben aangevraagd, deze ook opgestuurd. “Dat lijkt drempelverlagend te werken”, aldus Hugen.
Kwaliteit bij bevolkingsonderzoek borstkanker staat onder druk, inspectie eist verbeteringenLees ook