De kans dat weerrecords in de toekomst vaker voorkomen, zal volgens het KNMI toenemen zolang de aarde blijft opwarmen.
Daarnaast is het volgens het instituut mogelijk dat de oude records ook verpletterd zullen worden.
Klimaatopwarming
Het officiële hitterecord van 35,6 graden dat in 1947 in De Bilt is neergezet, werd in juli 2019 op één dag bijna met een hele graad verpletterd – zoals dat dan in weertermen heet – tot 37,5 graden. Zo’n ‘verplettering’ gebeurt niet ieder jaar, maar in een opwarmend klimaat zullen records als deze vaker voorkomen, stelt het KNMI.
Sinds 1980 neemt de kans op dit soort verpletteringen dan ook systematisch toe, zo is onderzocht. Nu is er per jaar 2 procent kans dat de recordtemperatuur met meer dan 1 graad verschil wordt verbroken, maar rond het jaar 2060 is dat al 3 procent. Dat laatste komt neer op eens in de dertig jaar.
Temperatuurstijging
Als de temperatuur met een constante snelheid toeneemt, is ook de kans dat records worden verpulverd constant. Maar als de aarde sneller opwarmt – dus als de gemiddelde temperatuurstijging ieder jaar hoger is dan het jaar ervoor – dan neemt volgens het KNMI ook de kans op recordverplettering jaarlijks toe. Om dit tegen te gaan is er volgens het instituut maar een manier: beperk mondiale klimaatopwarming.