De Nederlandse staat moet de kinderen van IS-vrouwen uit kampen in Noord-Syrië terughalen naar Nederland.
Dit heeft de voorzieningsrechter in Den Haag maandag besloten.
Kort geding
Voor de IS-vrouwen zelf geldt de verplichting niet. Advocaten spanden namens 23 vrouwen en hun 56 kinderen een kort geding aan tegen de staat. Dat hebben zij nu gewonnen. Als de Koerden de kinderen niet laten vertrekken zonder hun moeders, dan moet de overheid kijken of het mogelijk is om beide groepen terug te halen.
IS-kinderen
Het huidige beleid van het kabinet om kinderen niet actief terug te halen, moet van de baan vindt de rechter. De overheid moet zich het lot van de kinderen aantrekken. Zij zijn het slachtoffer van het handelen van hun moeder of ouders. Het gaat om kinderen met een Nederlandse nationaliteit en een leeftijd onder de twaalf jaar. De meesten zijn jonger dan zes jaar.
Volgens de rechter hebben de IS-vrouwen de afgelopen jaren bewust gekozen om uit te reizen naar strijdgebieden in Syrië of Irak. Door zich aan te sluiten bij Islamitische Staat zitten zij nu vast in kampen die de Koerden beheren. De moeders willen terug naar Nederland, maar het kabinet weigerde tot nu toe een actieve terughaalactie.