De interesse in de opleiding tot gebarentolk aan de Hogeschool Utrecht (HU) is aanzienlijk gestegen. De studie telt 33 studenten meer dan vorig jaar, een stijging van 42 procent.
'Het Irma-effect': aantal studenten in opleiding tot gebarentolk flink gestegen
Dat blijkt uit cijfers van de HU. Vorig jaar waren er 79 leerlingen en nu 112.
Irma-effect
De Hogeschool Utrecht is de enige onderwijsinstelling van Nederland die een voltijd hbo-opleiding tot gebarentolk aanbiedt. Een woordvoerder van de hogeschool spreekt tegen NOS van het ‘Irma-effect’. Daarmee wordt gedoeld op de ongekende populariteit die gebarentolk Irma Sluis kreeg door haar werk bij de corona-persconferenties van het kabinet.
De bekendheid van Sluis leidde er eerder al toe dat de hogeschool verwachtte dat er meer interesse zou ontstaan voor de opleiding. Een maand na die uitspraak, in mei, schreef de Volkskrant dat de opleiding “ongebruikelijk veel vragen” kreeg en de telefoon “opvallend veel rinkelt”. Nu is dat vermoeden dus bevestigd.
Erkenning
Sluis’ roem leidde niet alleen tot meer eerstejaarsstudenten. Eerder zorgde haar faam ervoor dat de wet de Nederlandse Gebarentaal officieel erkent als taal. Deze erkenning maakt het voor doven en slechthorenden makkelijker om deel te nemen aan het openbare leven, zoals studie en werk. Maar ook aanspraak maken op een gebarentolk wordt gemakkelijker.
Lees ook
Op Twitter gaat het na de persconferentie over één ding: de hoestende Irma Sluis