Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen en op de intensive care neemt fors toe. Gelukkig zijn artsen nu beter voorbereid op de tweede coronagolf.
De zorg heeft veel geleerd van de eerste golf. Dit is wat ze anders gaan doen.
Intensive care
Mede dankzij het enorme doorzettingsvermogen van het zorgpersoneel kon Nederland dit voorjaar een felle strijd leveren tegen het coronavirus. Toch kon niet worden voorkomen dat de ziekenhuizen overbelast raakten en de werkdruk in de zorg gigantisch hoog opliep.
Intussen hebben ziekenhuizen en ic-afdelingen de nodige maatregelen getroffen om het coronavirus deze keer beter te bestrijden. En dat zal in de aankomende tijd hoogstwaarschijnlijk ook nodig zijn, aangezien het aantal ziekenhuisopnames sinds deze week boven het alarmniveau is gekomen.
Opschalen
Allereerst worden patiënten veel sneller overgeplaatst naar andere ziekenhuizen in de regio’s om zo overbelasting te voorkomen. Daarnaast is het aantal bedden op de intensive care opgeschaald.
Zo zijn in het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch nu twintig ic-bedden beschikbaar, in plaats van veertien, schrijft RTL Nieuws.
Niet alleen is er meer plek om zwaar getroffen coronapatiënten te behandelen, ook de manier waarop ze behandeld worden is verbeterd. Zo weten artsen nu dat ze bij dit type patiënten onderzoek moeten doen naar stollingsstoornissen, die longembolieën kunnen veroorzaken.
Daarnaast krijgen patiënten eerder het medicijn dexametason toegediend. Dit is een ontstekingsremmer waardoor patiënten sneller van de beademing af kunnen. Patiënten met het coronavirus krijgen het middel nu al toegediend voor ze op de ic belanden.