Wetenschappers van het Nederlands Herseninstituut waarschuwen voor een verhoogd risico op neiging tot zelfdoding bij depressieve vrouwen met suïcidale gedachten die gebruik maken van anticonceptiepillen met progestageen.
Nederlands Herseninstituut waarschuwt voor pil met progestageen bij depressie
Ook middelen tegen overgangsklachten bevatten deze stof.
Stresshormoon
Het verhoogd risico is niet bij alle pilgebruikers, maar alleen bij pilgebruikers die al een risico lopen voor zelfdoding én een progestageen-bevattende pil nemen. Een pil met progestageen werkt krachtiger dan een pil met progesteron. Progesteron is het natuurlijke hormoon. Progestageen is een synthetische vorm van progesteron. Klinisch onderzoek toont aan dat het risico op suïcidaal gedrag verwaarloosbaar is bij progesteron-bevattende medicijnen. Mensen die een risico lopen voor suïcide kunnen dus gewoon progesteron-bevattende medicijnen nemen zonder een verhoogd risico.
Progesteron is een stof die van belang is bij het voortplantingssysteem van vrouwen, maar kan daarnaast ook dienen als stresshormoon. “Alle stressgerelateerde stoffen kunnen bij vrouwen die hier kwetsbaar voor zijn, bijdragen aan depressie en zelfdoding”, aldus hersenwetenschapper Dick Swaab.
Het opioïdesysteem wordt geprikkeld door progestageen, wat kan leiden tot een verhoogd risico op suïcide. Van opiaten was al bekend dat ze kunnen leiden tot een toenemend risico op zelfdoding.
Alternatief voor anticonceptiepil
Hersenwetenschapper Lin Zhang bestudeerde hersenweefsel van de Nederlandse Hersenbank. De onderzoekers hopen dat de nieuwe kennis “artsen aanzet om te bevragen of er sprake is van depressieve klachten en suïcidale gedachten. Het is een gevoelig onderwerp, maar het is belangrijk dat degenen die een verhoogd risico lopen een ander alternatief aangeboden krijgen.”
Denk jij aan zelfdoding? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 113 (lokaal tarief) of 0800-0113 (gratis).
Zorgen om afname anticonceptiegebruik onder jongeren: 'Ze zien misinformatie over hormonen'Lees ook