Op de drempel van de herfst begint een nieuwe vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. De herhaalprik moet de afweer een oppepper geven.
Zodat mensen beter beschermd zijn wanneer er in het najaar of de winter een nieuwe coronagolf komt.
Herhaalprik coronavirus
De eerste herhaalprikken worden maandag gezet. Uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS blijkt dat ongeveer de helft van de volwassenen geen noodzaak ziet in de herhaalprik. Onder jongeren is de animo niet groot.
Mensen die een groot risico lopen om ernstig ziek te worden als ze corona oplopen, krijgen voorrang. Dit zijn bijvoorbeeld ouderen, mensen die in een zorginstelling wonen en mensen met het syndroom van Down.
Ook mensen die in de zorg werken zijn als eersten aan de beurt, om te voorkomen dat de zorg vastloopt bij een nieuwe golf.
Later volgt de rest van de bevolking. Iedereen van twaalf jaar en ouder die de eerste ronde prikken heeft gehad, de zogenoemde basisserie, kan de herhaalprik krijgen.
Vaccinatielocaties
Dit is ongeveer tachtig procent van alle mensen van twaalf jaar en ouder. Verspreid over het land zijn er ongeveer honderd vaccinatielocaties waar mensen terechtkunnen.
Mensen geboren in 1942 of eerder kunnen vanaf nu een afspraak maken voor de #herhaalprik met het vernieuwde vaccin. Zij hoeven niet te wachten op de uitnodigingsbrief. Een afspraak maken kan online op https://t.co/iQDngyC7kc of telefonisch via 0800-7070. https://t.co/4GETHn1vDf
De mensen die de prik laten zetten, krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna. Die zijn in de afgelopen periode aangepast zodat ze beter werken tegen de nieuwe omikronvariant van het coronavirus.
De eerdere vaccins zijn gebaseerd op de eerste versie van het virus, die eind 2019 opdook. Door een paar veranderingen ziet ‘omikron’ er anders uit.