Amnesty International wil dat de focus van een verkrachtingszaak niet ligt op het bewijzen van dwang, maar op het ontbreken van instemming.
Dat schrijft de mensenrechtenorganisatie na een analyse van verkrachtingszaken.
Verkrachting
Op dit moment moet bij verkrachting dwang bewezen worden. Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus wil ‘sex tegen de wil’ als nieuw delict in de wet opnemen, maar volgens Amnesty International is het zaak om daarbij ook de definitie van verkrachting te herformuleren.
“Het is positief dat de minister de wet wil aanpassen om slachtoffers beter te beschermen. Het zou echter een gemiste kans zijn om de wet niet in een keer goed aan te passen. Daarbij moet instemming centraal staan in plaats van bewijs van dwang”, aldus Martine Goeman, hoofd gender-programma Amnesty Nederland.
Definitie
De organisatie roept het kabinet op om de definitie van verkrachting in lijn te brengen met internationale mensenrechtenstandaarden, zoals het VN-Verdrag tegen discriminatie van vrouwen.
Amnesty tornt niet aan de bewijslast. Iemand blijft onschuldig totdat het tegendeel bewezen is. Ook moeten volgens de organisatie strafverzwarende of -verminderende omstandigheden altijd kunnen worden meegewogen door de rechter.
Amnesty International
De mensenrechtenorganisatie benadrukt dat wanneer iemand verstijft van angst – of om een andere reden geen instemming kan geven, je het lichaam van iemand niet mag toe-eigenen voor sex. In zo’n geval is er sprake van verkrachting en niet van ‘sex tegen iemands wil’.
Maandag publiceert Amnesty International haar inbreng bij dit wetsvoorstel.