Voor iedereen die regelmatig in de auto zit is het vast herkenbaar: road rage. Dat houdt in: je helemaal suf ergeren aan andere bestuurders en hun asociale rijgedrag. Je bent zeker niet de enige.
Bumperkleven of rechts inhalen? Dit zijn de grootste ergernissen onder automobilisten
Deze gedragingen vormen samen de top vijf grootste ergernissen onder Nederlandse automobilisten.
Grootste irritaties
Bumperkleven en geen richting aangeven zijn met 69 en 66 procent de grootste ergernissen op de Nederlandse snelwegen. Andere veel voorkomende irritaties zijn het blijven hangen op de linker- of middelste baan zonder in te halen met 65 procent, het niet-handsfree bellen of appen achter het stuur met 64 procent en langzaam rijden op de linkerbaan met 58 procent.
Opvallend is dat maar vier procent van de respondenten aangaf zich aan geen van deze gedragingen te ergeren. Daarnaast ergeren veel automobilisten zich aan afsnijden, bewust de file voorbij rijden, extreem laat invoegen en het gebruik van te felle lichten of verkeerd afgestelde koplampen.
Te weinig bewustwording
Ondanks eigen irritatie gaf 78 procent van de bestuurders toe zichzelf ook weleens schuldig te maken aan overtredingen. 56 procent gaf toe wel eens te hard te rijden en 34 procent gaf aan wel eens rechts te hebben ingehaald. Ook het niet aangeven van richting en smartphone gebruik tijdens het rijden werden regelmatig toegegeven. Minder vaak voorkomend, maar nog steeds aanwezig, waren bumperkleven en bewust de file voorbij rijden en extreem laat invoegen.
Volgens Jerry Poel, expert autoverzekeringen bij Autoverzekering.nl, zijn deze resultaten niet verrassend, maar in sommige gevallen wel opmerkelijk. “Het is opvallend om te zien dat de gedragingen waar mensen zich het meest aan ergeren, zoals bumperkleven en geen richting aangeven, ook gedragingen zijn die ze zelf toegeven te doen. Dit benadrukt het belang van bewustwording en het naleven van verkeersregels om de veiligheid op de weg te waarborgen.”
Jonge wegpiraten
Het onderzoek bracht ook leeftijdsgebonden verschillen aan het licht. Jongere bestuurders (18-34 jaar) ergeren zich meer aan langzaam rijden op de linkerbaan en afsnijden dan oudere bestuurders (55 jaar of ouder). Opvallend is dat oudere bestuurders zich meer ergeren aan bumperklevers. Wat betreft eigen gedrag, geven jongere bestuurders vaker toe te hard te rijden en de smartphone te gebruiken tijdens het rijden dan oudere bestuurders. Jongere bestuurders bumperkleven vaker en rijden vaker bewust de file voorbij om vervolgens extreem laat invoegen dan oudere bestuurders.
Poel geeft aan: ‘’Vooral jonge bestuurders moeten zich meer bewust worden van hun rijgedrag. Ze zijn nog onervaren in het weggebruik, maar overtreden dus wel vaker de regels, blijkt uit het onderzoek. Dit leidt vaak tot meer schade aan auto’s en daarmee ook hogere verzekeringspremie voor jonge automobilisten.”
In de (vakantie)file blijven staan of een andere route kiezen? Gebruik deze handige vuistregelLees ook