De rechtbank in Den Haag behandelt maandag een bodemprocedure over gratis anticonceptie. De zaak is aangespannen door meerdere maatschappelijke organisaties tegen de Staat.
Organisaties pleiten voor gratis anticonceptie in rechtszaak: 'Het moet écht anders'
Onder andere vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann en zevenduizend mede-eisers willen dat anticonceptie voor iedereen gratis wordt.
Gratis anticonceptie
De zorgen voor en kosten van anticonceptie liggen in de praktijk vaak bij vrouwen, aldus Bureau Clara Wichmann. Volgens hen is dit oneerlijk, omdat onder andere vrouwen zo niet goed kunnen bepalen welke anticonceptievorm het beste bij hen past. Daarnaast heeft de hele maatschappij baat bij anticonceptie.
Gerieke Prins (25), een van de mede-eisers, is het daar mee eens. “Als twee mensen bewust sex met elkaar hebben, is het toch niet logisch dat er maar een van de twee partijen verantwoordelijk is voor de kosten? Het moet écht anders”, vertelt ze in een interview aan RTL Nieuws.
Kosteloze anticonceptie is volgens de eisers een “fundamenteel reproductief recht” en daarmee een zaak van de overheid. Voorafgaand aan de rechtszaak organiseren betogers een demonstratie voor de rechtbank.
Niet vergoed
De pil, nog steeds het meest gebruikte anticonceptiemiddel, werd in 2011 uit de basisverzekering gehaald. Het zou geen medische noodzaak zijn. Meisjes onder de achttien jaar krijgen de pil nog wel vergoed.
Tussen de 18 en 21 jaar gaan de kosten van het eigen risico af en moeten vrouwen de pil zelf betalen of zich aanvullend laten verzekeren.
Gerieke begrijpt niet waarom de overheid jonge vrouwen niet meer financieel helpt op het gebied van anticonceptie. “Met name jongeren hebben niet het geld om van alles op eigen kosten uit te proberen.”
Het rekening houden met het prijskaartje en daardoor niet alles kunnen testen, brengt volgens haar ook andere nadelen met zich mee. “Als je er weinig vanaf weet, denk je langer na over welk anticonceptiemiddel je wilt proberen. Zo loop je ook meer risico.”
Om die reden doet Gerieke mee met de rechtszaak. “Dit gaat zoveel mensen aan in Nederland, niet alleen vrouwen.”
Lees ook
Komt u maar (veilig): 53 procent van jonge mannen wil mannenpil best proberen