Het toezicht op het functioneren van het Openbaar Ministerie wordt verscherpt. De toezichthouder op het OM gaat met grotere regelmaat onderzoek doen.
Dit schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maandag aan de Tweede Kamer.
Verzwegen relatie
Naast het regelmatige onderzoek, zal de toezichthouder ook een check kunnen doen als het OM bij een incident verkeerd lijkt te hebben gehandeld. De Tweede Kamer dringt aan op scherper toezicht sinds de top van het OM in opspraak kwam wegens de verzwegen liefdesrelatie tussen hoofdofficieren Marc van Nimwegen en Marianne Bloos.
Omdat het OM onafhankelijk is, kan de Inspectie Justitie en Veiligheid geen oordeel geven en aanbevelingen doen over zijn optreden.
De hoogste man van het Openbaar Ministerie bij de Hoge Raad had al de taak op het werk van het OM toe te zien, maar verrichtte maar sporadisch en dan vooral thematisch onderzoek. Grapperhaus heeft nu met deze procureur-generaal afgesproken dat hij zijn taak in het vervolg ruimer aanpakt.
Ook zal hij met Grapperhaus regelmatig in overleg gaan over kwesties die om onderzoek vragen. De procureur-generaal bij de Hoge Raad heeft een zelfstandige plaats binnen de rechterlijke macht. Zo heeft hij onder andere de taak om ambtenaren te vervolgen die zich schuldig maken aan een ambtsmisdrijf.
Het OM gaat zich met regelmaat focussen op rechtszaken waarin door henzelf vormfouten zijn gemaakt, meldt Grapperhaus aan de Kamer. Zo komt er een zogenaamde ‘reflectiekamer’, waarin officieren van justitie deze zaken samen met wetenschappers, advocaten en de politie tegen het licht houden om ervan te leren.
Affaire
Hoofdofficieren van justitie Marc van Nimwegen en Marianne Bloos hebben de regels van het OM in april 2019 overtreden door hun liefdesrelatie te verzwijgen. Dat zorgde voor een vertrouwenscrisis. Commissie-Fokkens onderzocht maandenlang de problemen binnen het OM rondom de vermeende affaire.
Het verzwijgen van de relatie noemde de commissie een ‘ernstige schending van de integriteitsregels’.