Vandaag is het Internationale Vrouwendag: een moment om extra stil te staan bij de voortgang in gendergelijkheid en de uitdagingen die daarbij horen.
Wil je iets bijdragen aan Internationale Vrouwendag? Check dan déze goede doelen en organisaties
We kunnen ons voorstellen dat je graag iets wil bijdragen, maar dat je misschien niet weet hoe. Hieronder vind je een lijst met organisaties en goede doelen die zich inzetten voor jou en jouw medevrouw.
Abortus en reproductieve rechten
In Nederland kunnen we van geluk spreken dat vrouwen het recht hebben om te kiezen voor een abortus. Toch is de toegang tot een veilige abortus en goede reproductieve zorg lang niet voor alle vrouwen vanzelfsprekend. In veel landen staan abortusrechten namelijk onder druk, waardoor vrouwen worden gedwongen om gevaarlijke alternatieven te zoeken.
Women on Waves
Een Nederlandse non-profitorganisatie die zich inzet voor de rechten van deze groep vrouwen. Hun doel is om onveilige abortussen te voorkomen en vrouwen over de hele wereld te informeren over goede en veilige abortuszorg. Ze varen met een ‘kliniekschip’ naar landen waar abortus illegaal of moeilijk toegankelijk is. In internationale wateren, waar andere wetgeving geldt, bieden zij vrouwen een abortuspil en anticonceptie aan. Ook hebben ze een website, genaamd Women on Web, waar vrouwen terechtkunnen voor consultaties, anticonceptiemiddelen en de abortuspil.
Stichting Ava
Dé Nederlandse belangenorganisatie voor abortus en anticonceptie. Op hun site kun je terecht voor informatie over zwangerschap, abortus, anticonceptie en nog meer vrouw-gerelateerde onderwerpen. Ook doen ze onderzoek naar ervaringen met anticonceptie en abortus, en hebben ze een tevredenheidsonderzoek gedaan naar de abortuszorg. Vorig jaar hielden ze een crowdfunding, waarbij ze onderzoek deden naar pijn bij het zetten van spiraaltjes.
International Planned Parenthood Federation
Deze groep zet zich wereldwijd in voor seksuele voorlichting, toegang tot anticonceptie, veilige abortuszorg, moederzorg en hulp bij humanitaire crisis. Hun missie is om vrouwen overal ter wereld toegang te geven tot essentiële gezondheidszorg.
Emancipatie en gelijke rechten
Van de loonkloof tot femicide en gender stereotypen: vrouwen over de hele wereld kampen met grote problemen puur ómdat ze vrouw zijn.
Atria
Voor informatie over emancipatie kun je terecht bij Atria: hét kennisinstituut in Nederland dat onderzoek doet naar emancipatie en vrouwengeschiedenis. Zij besteden aandacht aan een enorm breed scala van onderwerpen. Zo kun je je bijvoorbeeld informeren over vrouwen in de tijd van slavernij, de geschiedenis van vrouwenvoetbal en genderongelijkheid.
WomenInc
Hun motto ‘Fix the system, not the women’ zegt ’t al: streven naar een beter systeem met gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender of sekse. Hun werk verdelen ze onder in vier gebieden: gezondheid, financiën, werk en beeldvorming. Door het delen van kennis, het voeren van campagnes en het doen van onderzoek proberen zij onderwerpen op de publieke agenda te krijgen.
UN Women
Deze organisatie zet zich in voor vrouwenrechten en gendergelijkheid . Dit doen zij onder andere door campagnes zoals Orange the World (waarbij ze aandacht vragen voor huishoudelijk geweld en femicide), Safe Streets (een campagne tegen straatintimidatie) en He For She (een campagne waar mannen en jongens zich aansluiten bij de strijd voor gendergelijkheid). Ook spreken zij zich uit over de ondervertegenwoordiging van vrouwen in leidende posities.
Vrouwengezondheid
Buikkrampen, migraine en andere pijn: 80 procent van de mensen met onverklaarbare medische klachten is een vrouw. Dat percentage is erg hoog, en dat heeft een reden: van oudsher zijn namelijk veel onderzoeken naar ziektes gedaan op mannen. Maar het lichaam van de vrouw werkt nou eenmaal anders dan die van de man. Dit huidige gebrek aan kennis over het vrouwelijk lichaam leidt tot verkeerde diagnoses en gemiste kansen op betere zorg.
Voices for Women
Een platform dat zich inzet voor vrouwspecifieke zorg. Ze gebruiken hun stem voor de vrouwen die vastlopen in de medische wereld omdat er onvoldoende kennis is over het vrouwenlichaam. Ze brengen boodschappen over met webinars, symposia, lezingen en evenementen waar zij kennis en ervaringen delen. Ook hebben zij een petitie voor de Tweede Kamer op hun website waarbij ze pleiten voor meer onderzoek naar gezondheidsklachten van vrouwen. Deze is al bijna 70.000 keer ondertekend.
H3-Netwerk
Hart, hoofd en hormonen: H3-Netwerk is twee jaar geleden opgericht door
drie artsen die zich hard maken voor meer geïntegreerde vrouwenzorg. Ze willen professionals bewustmaken van de relatie tussen de ‘drie h’s’. Zo hopen ze dat vrouwen de hulp krijgen die ze verdienen. De artsen hebben alle drie een eigen specialisatie: het vrouwenhart, het hormonale gebied (met name de overgang) en ADHD bij vrouwen.
Wil je deze organisaties steunen? Via hun websites kun je doneren en bijdragen aan een betere toekomst voor vrouwen wereldwijd. Wil je iets betekenen zonder financiële bijdrage? Loop dan mee in de Womens March op zaterdag 8 maart in Amsterdam, of volg op social media de bovenstaande organisaties en help met het verspreiden van hun boodschap.
