Het blijft onbekend hoe de overheid maatregelen omtrent verplichte thuisquarantaine na bron- en contactonderzoek gaat handhaven.
GGD heeft geen pasklaar plan voor handhaven verplichte quarantaine
Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakte dinsdag bekend dat mensen die nauw contact hebben gehad met coronapatiënten, verplicht twee weken in thuisquarantaine moeten.
Quarantaine
Hoewel plannen voor deze maatregel al langer in de maak zijn, blijft het onbekend hoe die er precies uit gaan zien. Eerder moesten alleen reizigers die een oranje of rood gebied bezochten verplicht in quarantaine. Daarnaast bleven ook huishoudens waarin iemand symptomen had verplicht binnen.
‘Wie zich niet aan een opgelegde gedwongen quarantainemaatregel houdt, pleegt een strafbaar feit’, schrijft De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Een passende strafeis wordt de komende tijd uitgewerkt door het OM. De strafmaat wordt uiteindelijk door de rechter, in het concrete geval, bepaald.’
Lees ook
Forse toename coronabesmettingen en -patiënten in ziekenhuizen
Handhaven
Een woordvoerder van de landelijke GGD vertelt aan NOS dat er voor de nieuwe maatregel nog geen concrete aanpak is. “Wij hebben daar om 8.00 uur ’s ochtends nog geen uitgewerkt plan voor. Daar komen we graag op terug, maar vermoedelijk niet deze week”, aldus de woordvoerder. Eerder werden bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) aangehaald om een rol in het handhaven te spelen.
Het verplichten van quarantaine is volgens De Jonge toegestaan. De voorzitter van de Veiligheidsregio mag op advies van de GGD een beschikking tot gedwongen quarantaine uitvaardigen. De minister kijkt nog wel hoe deze verplichting gemakkelijker gemaakt kan worden.
Lees ook
Horeca mag klant niet weigeren om niet achterlaten van contactgegevens
Kritiek
Vanuit de Tweede Kamer klonken woensdag kritische geluiden over de nieuwe coronamaatregel. Zo noemt Geert Wilders (PVV) het “disproportioneel en niet handhaafbaar”. Volgens Rob Jetten (D66) moet de overheid mensen “verleiden” zich aan de regels te houden. “Dreigen met de rechter” heeft volgens hem minder nut. Jesse Klaver (GroenLinks) voegt daar aan toe dat hij vindt dat het kabinet tijdens de zomermaanden “veel te stil is geweest”.
De VVD staat wél achter het besluit van De Jonge. “We zien een verslapping in de naleving van de basisregels en we zien het aantal besmettingen oplopen”, aldus Kamerlid Hayke Veldman. “Dat vraagt om handhaving en een stevige aanpak. Is niet leuk, wel nodig.”
Bron- en contactonderzoek
Over het bron- en contactonderzoek zijn in de Tweede Kamer ook zorgen. Coalitie- en oppositiepartijen lieten zich hier dinsdag over uit. Zij vragen zich af of de GGD wel genoeg mankracht heeft om de onderzoeken uit te voeren. Zo maakte de GGD in Amsterdam en Rotterdam vrijdag nog bekend het bron- en contactonderzoek af te schalen.
“Nota bene in de brandhaarden Amsterdam en Rotterdam is de capaciteit niet op orde”, zegt SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen. “Het bron- en contactonderzoek is cruciaal om het virus in te dammen. Het is onacceptabel dat we deze signalen krijgen, nog voordat we in de tweede golf zitten.” Volgens de GGD verloopt het bron- en contactonderzoek stroef. Zo werken mensen in sommige gevallen niet mee.
Lees ook
Twee weken quarantaine verplicht na bron- en contactonderzoek coronavirus