Ondanks alle inspanningen van overheden en maatschappelijke organisaties is in Nederland nog steeds geen afname van huiselijk en seksueel geweld te zien.
Toch werkt een gerichte aanpak van het probleem wel in een aantal gemeenten.
Gerichte aanpak
Dat schrijft de NOS op basis van een aantal succesverhalen. Zo is vijf jaar geleden in Rotterdam het centrum geopend om slachtoffers van ernstig geweld beter en sneller te helpen, mede naar aanleiding van de moord op de 16-jarige Hümeyra, die in 2018 werd omgebracht door ex-partner en stalker Bekir E.
“Mensen kunnen zonder aanmelding op een laagdrempelige manier bij ons terecht. We werken met alle betrokkenen binnen een gezin en dus zien we ook anderen. Als we de pleger van het geweld erbuiten laten is het risico op herhaling groter. Cliënten hoeven bij ons niet van het kastje naar de muur, er is direct passende hulp beschikbaar”, zegt manager Tanya Hoogwerf tegen de NOS.
Concrete acties
Burgemeester van de gemeente Rijswijk, Huri Sahin, boekte ook succes met een gerichte aanpak toen ze een e-mail kreeg van iemand die werd bedreigd door haar ex-partner. “Ik heb haar geholpen en deed later een oproep aan vrouwen om zich te melden als ze er via hulpinstanties niet uitkwamen”, zegt Sahin.
Ze vervolgt: “Vrouwen hebben zich met veel instanties bezig te houden terwijl ze bijvoorbeeld met spoed een noodknop nodig hebben. Als burgemeester probeer ik het proces te versnellen door alle betrokkenen om de tafel te krijgen en concrete acties sneller uit te voeren, en dan lukt het ineens wel.”
Ondanks inspanningen is er nog steeds geen afname van huiselijk en seksueel geweld te zien. Uit nieuw onderzoek van het CBS en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) blijkt dat de laatste cijfers vergelijkbaar zijn met die uit 2022.
Wetsvoorstel
Volgens Sahin moeten we de cijfers serieus nemen en zijn er aanpassingen nodig in de wet om plegers van geweld sneller te kunnen straffen. Daar werd onlangs over gedebatteerd in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie en Veiligheid) komt binnenkort met een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen.