Steeds meer kinderen hoeven niet naar school vanwege de geloofsovertuigingen van hun ouders. Deze ouders hebben een vrijstelling van de leerplicht gekregen en dat baart het gerechtshof in Amsterdam zorgen.
Volgens het gerechtshof gaan te veel kinderen niet naar school vanwege overtuigingen ouders
Rechters vrezen dat het niet duidelijk is of deze kinderen thuis wel goed onderwijs krijgen, daarom pleiten ze voor strengere controle op de leerplicht.
Vrijstelling
De oproep van het gerechtshof kwam tijdens een zaak tegen twee ouders die hun dochter, geboren in 2017, niet naar school lieten gaan. De ouders zijn aanhangers van het soefisme, een mystieke stroming binnen de islam. Ze wilden niet dat hun dochter naar een christelijke of soennitische school ging, omdat deze niet overeenkomen met hun geloof.
Een openbare school vonden ze te neutraal. Ze waren bang dat hun dochter in contact zou komen met andere opvattingen en daardoor ‘het paradijs’ zou mislopen. Om die reden vroegen ze vrijstelling aan.
Eigen school oprichten
Het gerechtshof snapt de bezwaren van de ouders tegen religieuze scholen die niet bij hun geloof passen. Maar dat ze ook moeite hebben met neutrale openbare scholen, accepteren de rechters niet, omdat hun eigen geloof daar niet wordt afgekeurd.
De rechters benadrukten dat de ouders zelf een school kunnen oprichten die aansluit bij hun overtuigingen. Het feit dat zo’n school nu niet bestaat, geeft geen recht op vrijstelling. De ouders kregen een voorwaardelijke boete van 300 euro.
Anouk (34) is gay en gelovig: 'Ben alleen welkom als ik aanhoor dat ik naar de hel ga'Lees ook