Even een goedkoop snackie scoren in de snackbar is er straks allicht niet meer bij. Nu er een tekort aan zonnebloemolie ontstaat en de prijzen van andere oliën daardoor toenemen, wordt het bijna onvermijdelijk dat snackbars en cafetaria’s hun prijzen stevig zullen verhogen.
Frituur wordt duur: olietekort drijft prijzen in snackbar waarschijnlijk flink op
Dat zegt directeur Frans van Rooij van branchevereniging ProFri. “Je hoeft niet in zonnebloemolie te frituren, er zijn veel alternatieven. Maar die worden ook duurder als heel veel bedrijven daar ook naar kijken.”
Stijgende prijzen
De frituurbranche heeft al last van de stijgende energieprijzen, waardoor het bereiden van eten veel duurder is. Daarnaast werd plantaardige olie al langer duurder. “Dat wordt ook bijgemengd bij benzine en kerosine, dus de vraag ligt al langer hoger.”
Verder is het niet alleen de frituurolie die duurder wordt, maar ook bijvoorbeeld de sauzen. Dit omdat de makers daarvan ook niet meer aan zonnebloemolie kunnen komen.” Voortaan wellicht even twee keer nadenken voordat je een patatje speciaal besteld, dus…
Een belangrijke reden voor de stijgende prijzen is volgens Van Rooij ook hamstergedrag. “Niet alleen mensen in de supermarkt hamsteren, maar ook allerlei bedrijven proberen zoveel mogelijk zonnebloemolie veilig te stellen.”
Snackbar
Zonnebloemolie is doorgaans maar een van de plantaardige oliën die door snackbars gebruikt wordt om in te frituren. Daarnaast is ook rundervet nog altijd een deel van de mix, met name in het zuiden van het land. Voor de kwaliteit van de gefrituurde friet en snacks maakt het volgens Van Rooij niet uit.
Je Hollandse biertje gaat waarschijnlijk duurder wordenLees ook