Flexibel werk met onzekerheden leidt niet tot meer gezondheidsklachten dan vast werk. Mensen zonder baan, voelen zich wél minder gezond.
Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Werkloos
Het onderzoeksbureau deed het onderzoek in in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Gedurende een periode van tien jaar, (2007 tot 2017), werden de gegevens van 112.000 personen verzameld.
Uit de gegevens bleek dat van de werkzame personen 90 procent zijn eigen gezondheid als ‘goed’ of zelfs als ‘uitstekend’ beoordeelt. Bij mensen zonder werk is dat slecht 76 procent. Opvallend is dat de reacties door mensen zonder baan heel wisselend zijn. Zowel de beoordeling ‘slecht’ als ‘uitstekend’ komt het meeste voor in deze groep.
Vaste baan
Ook wilde het CBS weten of het doen van flexwerk, vanwege baanonzekerheid, gebrek aan training en doorgroeimogelijkheden en slechtere secundaire arbeidsvoorwaarden slechter is voor de gezondheid dan het hebben van een vaste baan. Dat bleek niet zo te zijn. De ontwikkeling is nagenoeg hetzelfde. Van de flexwerkers ging 53 procent zich na verloop van tijd minder gezond voelen. Bij mensen met een vaste baan was dat 54 procent.
Wel moet er een kanttekening gemaakt worden. Dat mensen zonder werk zich ongezonder voelen is een indirect risico voor mensen met flexibel werk. Voor hen bestaat het risico (tijdelijk) zonder werk te zitten.