De coronacrisis bezorgt de carnavalsverenigingen in het zuiden van Nederland de nodige hoofdbrekens. Want hoe gaan we dit jaar carnaval vieren?
ANP sprak met meerdere organisatoren.
Carnaval
Steeds meer verenigingen blazen de evenementen op 13 tot en met 16 februari 2021 af. Anderen zetten alles op alles om íéts van de feestvreugde te laten doorgaan. Odin Wijnhoven, woordvoerder van de Maastrichtse carnavalsvereniging (cv) De Tempeleers, wordt ’s nachts geregeld wakker met een bonkend hart, zo vertelt ze ANP.
“Het makkelijkste zou zijn het carnavalsfeest af te lassen. Maar dat kan nog altijd enkele dagen van tevoren, als dat nodig is. We kunnen echter niet een week van tevoren pas beginnen met het organiseren van festiviteiten. Daarom doen we dat nu al.”
Carnavalssteden
Het carnaval in Maastricht zal hoe dan ook kleinschaliger zijn dan ooit. Zo is er geen optocht en zal de vereniging – net als in Venlo- de wijken ingaan. “Als de Venlonaar niet naar de carnaval kan komen, dan brengen wij de carnaval naar de Venlonaar”, zegt vorst Roel Versleijen van cv Jocus in het Limburgse ‘stadje van plezier’.
Net als in Roermond, Eindhoven, Breda en Den Bosch zullen er in Venlo geen massale feesten zijn op de 11de van de 11de, de aftrap van het carnaval. En ook een grote optocht zit er dit jaar niet in. Wel wil Jocus met carnaval zo veel mogelijk activiteiten laten doorgaan. “Maar over hoe de vlag er dan bij hangt, kunnen we nog niks zeggen”, waarschuwt Versleijen.
Den Bosch
Voorzitter Rob van de Laar van de Brabantse Carnavalsfederatie (BCF) zegt dat je carnaval niet kunt af lassen. “Wat gebeurt is dat er evenementen worden afgelast. Organisaties blazen massale bijeenkomsten af. Carnaval gaat door. We moeten voorkomen dat iedereen van boven de ‘grote riolen’ naar de Brabantse kroegen komen. Je kunt veel minder mensen kwijt. Maar je kunt hun wel de beleving geven.”
Of verbieden een optie is? Nee. “Je kunt niemand verbieden gekostumeerd de straat op te komen”, zegt Van de Laar. (Hier zie je hoe onze lezers afgelopen jaar verkleed waren). “Mensen gaan er zingen. Binnen de kortste keren is er een enorm straatcarnaval. Dat willen we niet.”
Van de Laar vreest dat het coronavirus dan weer om zich heen grijpt. “In 1896 verbood de gemeente Den Bosch carnaval na een grote pokkenuitbraak. Werkte niet. Binnen de kortste keren zaten de kroegen vol. Het is nog nooit zo druk geweest als toen. Wij moeten voorkomen dat zoiets weer gaat gebeuren.” Maar hoe? Het antwoord op die vraag bezorgt alle verenigingen hoofdbrekens.