Experts voorzien een vloedgolf aan nieuwe tinnituspatiënten. Het aantal jongeren met oorsuizen neemt zo snel toe, dat kenniscentrum VeiligheidNL ervoor pleit om gehoorschade structureel vroeg op te sporen.
Het liefst al bij basisschoolleerlingen.
Oorsuizen
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) weet dat de helft van de jongeren tussen de 12 en 35 jaar zich regelmatig in situaties bevindt die schadelijk zijn voor de oren. Exacte Nederlandse cijfers ontbreken, maar volgens de GGD komen er in ons land jaarlijks duizenden jongeren bij met ernstige gehoorklachten en oorsuizen. Meer preventie, bijvoorbeeld het dragen van oordoppen, kan veel nieuwe patiënten met blijvende gehoorschade voorkomen, benadrukken experts in het AD. De schade is namelijk onomkeerbaar.
Ruim 2,5 miljoen Nederlanders, onder wie veel jongeren, lijden op de één of andere manier aan tinnitus. Mensen die hier last van hebben horen geluiden die er eigenlijk niet zijn, zoals een indringende piep, zoemen, tikken, sissen of fluiten. Bij enkele tienduizenden Nederlanders is de tinnitus zo heftig dat de aandoening psychosociale problemen veroorzaakt.