De Europese Commissie wil het bevolkingsonderzoek naar kanker in Nederland en andere EU-landen uitbreiden. De commissie stelt hier 100 miljoen euro voor beschikbaar.
Europese Commissie wil bevolkingsonderzoek naar kanker uitbreiden
Eurocommissaris Stella Kyriakides van Volksgezondheid heeft dinsdagmiddag de plannen bekendgemaakt.
Kankeronderzoek
Het bevolkingsonderzoek naar kanker moet in Nederland en de andere EU-landen frequenter plaatsvinden. Ook moet het uitbreiden met geregelde checks op prostaat-, long- en maagkanker. De Europese Commissie beveelt dit aan omdat een vroege opsporing van kanker levens kan redden . Ook kan het de levenskwaliteit verbeteren van patiënten.
In Nederland vindt momenteel structureel bevolkingsonderzoek plaats op borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker. Kyriakides wil dat elke vrouw vanaf 45 jaar een uitnodiging krijgt voor een screening op borstkanker. Dat gebeurt nu bij vrouwen tussen de 49 en 52 jaar.
Voor onderzoek naar darmkanker via een doe-het-zelf-ontlastingstest,wil de commissie de leeftijd verlagen naar 50 jaar. Nu kan elke Nederlander tussen 55 en 75 jaar deze elke twee jaar gratis doen, En voor baarmoederhalskanker stelt de commissie voor de doelgroep uit te breiden van 30 tot en met 65 jaar. In Nederland is de maximumgrens voor een uitnodiging elke vijf jaar nu 60 jaar.
Gezondheidsraad keurt gepersonaliseerd darmkankeronderzoek van Erasmus MC goedLees ook