Hittegolven in Europa komen steeds vaker en heftiger voor dan in bijna ieder werelddeel, meldden wetenschappers.
En dat heeft allemaal te maken met een dubbele straalstroom.
Hittegolven in Europa
Denk je aan aan extreme hittegolven, dan denk je waarschijnlijk aan West-Amerika of Australië. Heftige bosbranden en periodes van hitte teisteren daar jaarlijks mens en natuur. Maar aan dat lijstje kunnen we nu ook Europa toevoegen.
Zo beleefde Frankrijk twee maanden geleden de warmste mei ooit. Afgelopen maand werd het land opnieuw geplaagd door een hittegolf en heftige bosbranden. Ook in Spanje, Italië, Engeland, Polen en andere delen van Oost-Europa heerst momenteel extreme hitte en droogte, met temperaturen tot ver in de veertig graden. En de zomer is nog niet voorbij.
Dubbele straalstroom
Een internationaal wetenschapsteam deed onder leiding van de Nederlandse KNMI’er Dim Coumou onderzoek naar de extreme hitte in Europa. Wat blijkt: hittegolven in ons werelddeel nemen drie tot vier keer sneller toe dan in andere gebieden op het noordelijk halfrond, zoals de Verenigde Staten of Canada. Daarin speelt de opwarming van de aarde absoluut een rol. Maar volgens de onderzoekers is ook nog een ander weerfenomeen van belang: een dubbele straalstroom.
Uhm, wablief? De straalstroom is een krachtige wind die met snelheden van 100 tot 400 kilometer per uur waait op zeker tien kilometer hoogte. Die stroom is van invloed op het weer. Ligt die ten noorden van ons, dan is het warm. Ligt hij in het zuiden, dan is het koud. In de zomermaanden splitst die enkele straalstroom zich vaak op, in een dubbele straalstroom: één boven het zuiden van Europa en één langs de noordrand van het Euraziatische continent.
Langer en intenser
Daar is niets vreemds aan, zeggen de onderzoekers. Het aantal keer per jaar dat een dubbele straalstroom voorkomt boven Europa is namelijk niet veranderd. Ze duren alleen steeds langer. Waarom dat precies zo is, weten de onderzoekers nog niet. Maar dát verklaart de stijgende trend van intense en langdurige hittegolven in Europa.