Europa heeft te maken met de ernstigste droogte in 500 jaar. Dat is de verontrustende conclusie van het European Drought Observatory, een organisatie van de Europese Commissie.
Hierdoor wordt de Nederlandse natuur steeds mediterraner.
Ergste droogte
Al wekenlang heeft Europa te maken met extreme droogte. Twee derde van het Europese continent is in staat van alertheid. “De ernstige droogte die veel regio’s van Europa treft sinds het begin van het jaar, is toegenomen en verslechterd vanaf augustus”, aldus de organisatie, die onderdeel is van de Europese Commissie.
De extreme droogte wordt veroorzaakt door de schaarse regenval en het aantal hittegolven vanaf mei in Europa. Dit heeft invloed op de rivierafvoer en het waterpeil. Ook heeft het nadelige invloed op de energiesector, namelijk voor de opwekking van waterkracht en de koelsystemen van andere elektriciteitscentrales. Daarnaast heeft het lage waterpeil invloed op de binnenvaart. Ook zorgt het voor een slechte opbrengst van zomergewassen, zoals maïs en sojabonen.
De droogte heeft grote gevolgen voor de natuur. In het zuiden van Europa ontstaat verdere verwoestijning en in het noorden krijgt de natuur mediterrane trekjes. Zo ontstaan er in Nederland steeds meer mediterrane plantensoorten. Daarnaast verdwijnen planten die van oudsher al in Nederland voorkomen, meldt het Floristisch onderzoek Nederland (Floron).