De eikenprocessierups maakt een (vervroegde) comeback. De eerste jonge rupsen kruipen begin april alweer uit hun eitjes.
Positief punt: ze veroorzaken dan nog geen overlast. Dat gebeurt pas een maand later.
Eikenprocessierups
Volgens het Kenniscentrum Eikenprocessierups krijgen de insecten pas in de tweede helft van mei brandharen en vormen ze nesten. Het kenniscentrum stelt dat de rupsen en de eitjes (helaas) geen last hebben gehad van de vele regen van de afgelopen tijd.
Als de jonge rupsen uit de eitjes komen, moeten ze nog een tijd zonder voedsel overleven omdat de eikenbomen pas later in april bladeren krijgen. Maar rupsen die een goede conditie hebben, kunnen het lang volhouden zonder voedsel in de boom.
Kwetsbaar
De jonge rupsen zijn kort nadat ze uit de eitjes zijn gekomen kwetsbaar voor natuurlijke vijanden zoals vogels. Daar maken Nederlandse gemeenten gebruik van: afgelopen winter hingen zij nestkastjes op om zoveel mogelijk vogels te lokken die de rupsen opeten.
De eikenprocessierups veroorzaakte vorige zomer veel overlast. De brandharen van de rups kunnen leiden tot (ernstige) gezondheidsklachten. In het hele land zijn maatregelen genomen om overlast tijdens de komende zomer te beperken.