De meeste straten in Nederland bleven tijdens de eerste avondklok leeg, maar op Urk en in het Limburgse Stein gingen jongeren uit protest de straat op.
Enkele uren voor de avondklok was #avondklokprotest al trending op Twitter.
De meeste straten in Nederland bleven tijdens de eerste avondklok leeg, maar op Urk en in het Limburgse Stein gingen jongeren uit protest de straat op.
Enkele uren voor de avondklok was #avondklokprotest al trending op Twitter.
Nadat de eerste avondklok om 21.00 uur was ingegaan, reden Urkse jongeren in ongeveer honderd auto’s luid toeterend over het haventerrein. Ze bekogelden agenten met vuurwerk en vernielden politieauto’s. Ook werd een coronateststraat van de GGD in brand gestoken. De politie heeft twee mensen aangehouden en schreef tientallen bekeuringen uit. De gemeente Urk, politie en het openbaar ministerie zeggen “zeer verontwaardigd te zijn over de gebeurtenissen”.
‘Dramatisch zoals deze avond nu verloopt’, schreef burgemeester Cees van den Bos zaterdagavond op Twitter. ‘Ik schaam me voor de gebeurtenissen.’ Hij gaf rond 11.21 uur een noodbevel af. Dit kan worden ingezet bij een oproer zodat de burgemeester bevoegd is om alle bevelen te geven voor handhaving van de openbare orde of om gevaar te beperken. De mobiele eenheid (ME) en marechaussee hoefden uiteindelijk niet in te grijpen, maar staan nog paraat.
Lees ook
Psycholoog legt uit waarom invoering avondklok mentale weerstand oproept
‘Vanavond was een groep relschoppers actief die de rust op Urk verstoorde’, schrijven de gemeente, politie en het OM in een persbericht. ‘Van het gooien van vuurwerk en stenen tot aan het vernielen van politieauto’s en met als dieptepunt het in de brand steken van de testlocatie van de GGD.’ Ze noemen het gedrag ‘volstrekt onacceptabel’ en ‘een klap in het gezicht van in het bijzonder de GGD-medewerkers die bij de testlocatie alles doen om Urkers te helpen.’
Hieronder zie je hoe de deur van de GGD-testraat op Urk wordt ingetrapt.
Het moment dat de deur van de GGD-teststraat op de Urker haven wordt ingetrapt. pic.twitter.com/YKEmeSGq0J
— Iede Klaas Koffeman (@iedeklaas) January 23, 2021
Hieronder de reactie van de burgemeester van Urk op Twitter.
https://twitter.com/chvdbos/status/1353105485352865792
Ook in het Limburgse dorp Stein hadden zeker honderd jongeren zich rond 21.00 uur verzameld in het centrum. Ze trokken van daaruit door de straten en scandeerden “dictatuur”. Ook werd er vuurwerk afgestoken en gooiden ze daarmee naar de politie. “Vandaag is de eerste dag dat we laten weten dat we er klaar mee zijn”, zei iemand met een megafoon tegen de menigte.
De agenten konden de jongeren eerst niet in bedwang houden en riepen de hulp van de ME in. Wat volgde was een kat-en-muisspel, waarbij agenten met wapenstokken door de straten renden en groepjes jongeren bij herhaling wisten te ontkomen via zijstraten. Rond 23.00 uur was de rust wedergekeerd.
Lees ook
Eigen verklaring avondklok is vanaf nu te downloaden
De politie noemt het gedrag van de jongeren in Stein “onbegrijpelijk”. Tot nu toe zijn veertien personen aangehouden, en de politie sluit niet uit dat dit er nog meer worden. Tijdens de oproer raakte een agent lichtgewond.
Uit de meeste delen van Nederland verschijnen hele andere beelden en is het stil op straat. Op de snelwegen is haast geen auto te zien, en op de Dam in Amsterdam is ook bijna niemand te bekennen. Wel waren er op enkele plekken kleine demonstraties tegen de maatregelen, zoals bij de Markthal in Rotterdam. De politie greep daar in, en binnen een halfuur was het weer rustig.
Over de hele linie is de politie tevreden over de naleving van de avondklok. “Het overgrote deel van de mensen hield zich aan de regels en afspraken. Helaas is er een kleine groep die lokaal misbruik van de situatie maakt. Toch is het relatief beheersbaar gebleven”, zegt politiechef Willem Woelders.