Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat één op de tien jongeren weleens naaktfoto’s of -video’s doorstuurt van anderen.
En dat terwijl de persoon op de beelden daar vaak geen toestemming voor heeft gegeven.
Trigger warning: seksueel overschrijdend gedrag.
Jongeren
Ruim 1800 jongeren tussen de 16 en 34 jaar deden mee aan het onderzoek van EenVandaag. Daaruit bleek dat de meesten aan sexting doen, oftewel: seksueel getinte berichten (68 procent) of seksuele foto’s of video’s van jezelf (47 procent) versturen. Mannen (12 procent) sturen vaker dan vrouwen (4 procent) naaktbeelden van iemand anders door.
Meestal gaat dat doorsturen zonder er goed over na te denken, vertelt één van de mannelijke respondenten. “Ik had met zes vrienden een groepsapp waarin we constant iedere naaktfoto’s die we ontvingen deelden.” Naast onwetendheid worden naaktbeelden van anderen ook gedeeld om wraak te nemen, of de persoon op de beelden af te persen.
Sommigen mensen hebben nu spijt van het doorsturen. “Eigenlijk best stom, nu ik erover nadenk. Ik heb er toen eigenlijk nooit over nagedacht wat het met diegene kon doen.”
Wat de reden voor het doorsturen ook is, vaak zijn de consequenties heftig. Van de vrouwelijke respondenten is 8 procent weleens slachtoffer geweest van het ongewenst doorsturen van naaktbeelden. “Toen ik 14 was, heb ik een keer de fout gemaakt om een foto in bh naar iemand te sturen. Die is vervolgens verspreid door diegene, waardoor ik van middelbare school heb moeten wisselen”, vertelt iemand.
Een ander slachtoffer, dat eerder meewerkte aan een campagne van Slachtofferhulp Nederland, sloot zich maandenlang op in huis, kreeg zelfmoordgedachten en belandde in een kliniek, nadat ze met een stiekem gemaakt filmpje werd gechanteerd.
Schuld
1 op de 5 jonge mensen (18 procent) is van mening dat het je eigen schuld is als je naaktfoto’s doorgestuurd worden. Onder jonge mannen deelt ruim een kwart (26 procent) die gedachte. Zij vinden dat je sowieso geen naaktfoto’s moet sturen, en dat je weet welk risico je neemt als je het wel doet.
Maar de meeste jongeren delen die mening niet. “Dat soort beelden stuur je in goed vertrouwen. Als dat wordt doorgestuurd, is het vooral de verspreider die de fout maakt. En niet degene die de foto maakt.”