Van een solidariteitsmars tot een hongerstaking: er wordt veel actie gevoerd om de 11-jarige Mikael te beschermen. Hij is in Nederland geboren, maar moet met zijn Armeense moeder het land uit. Oud-Kinderombudsman Marc Dullaert: ‘Onrechtvaardig dat kinderen de dupe worden van het handelen van volwassenen.’
Oud-Kinderombudsman over Mikael (11): 'Zal hem schaden als je hem naar een ander land zendt'
“Er moet altijd gekeken worden naar het belang van het kind”, zegt Dullaert in een gesprek met LINDA.
Acties voor Mikael
Onlangs werd na een uitspraak van de Raad van State duidelijk dat Mikael uit Amsterdam samen met zijn moeder wordt uitgezet naar Armenië. Nadat de asielaanvraag van zijn moeder voor het eerst werd afgewezen, werd Mikael geboren.
Een schrijnende situatie, die helaas vaker voorkomt. Precies om deze reden ging de 79-jarige Eduard Disch zo’n drie weken geleden in hongerstaking. Sommige kinderen leven al vijf, tien of vijftien jaar in onzekerheid over of ze in Nederland mogen blijven. “Ik wil dat de overheid tegen die kinderen kan zeggen: ‘Wees gerust, jullie zijn hier welkom'”, stelde Disch in gesprek met LINDA. Hij hoopt ook iets te kunnen betekenen voor alle toekomstige kinderen in Nederland. “Zodat zij dat gevoel van risico en angst nooit mee hoeven te maken.”
Hongerstaking
Disch besloot om dagelijks van 09.00 tot 17.00 uur voor de deur van het IND-kantoor door te brengen en te stoppen met eten. Als oud-directeur van een daklozenopvang werd hij geraakt door een item van het NOS Jeugdjournaal, over de 13-jarige Ariana die mogelijk wordt uitgezet naar Oezbekistan.
Disch pakte na het zien van dit nieuws de trein naar Den Haag. Hij is van plan pas te vertrekken als er een wijziging of vernieuwing van het kinderpardon komt. Dat wil zeggen: hij staakt zijn actie pas als Nederland stopt met het uitzetten van hier gewortelde kinderen van afgewezen asielzoekers.
Disch en Mikael hebben elkaar inmiddels mogen ontmoeten. “Dat was heel emotioneel. In hem zie ik het gezicht van al die anonieme kinderen”, stelt Disch. “Het raakte me, het was een heel mooi moment.”
Met de neus op de feiten
Ook Marc Dullaert, voorzitter en oprichter van KidsRights en voormalig Kinderombudsman, vindt dat er verandering in het beleid nodig is. Aan LINDA. vertelt hij enorm veel respect te hebben voor de actie van Disch. “Hij vraagt in mijn ogen aandacht voor een menselijk beleid met een menselijke maat. Dat dwingt respect af en drukt ons ook met de neus op de feiten.
We moeten per geval bekijken wat het voor een kind betekent”, legt hij uit. “Als je het verhaal van Mikael bekijkt, een 11-jarige jongen wat hier geworteld en geboren is, een Amsterdammer, dan is het niet in zijn belang. Hij hoort hier, heeft hier vriendjes. Het zal hem schaden als je hem naar een ander land zendt.”
Belangen van kind
Als we Dullaert vragen wat er moet veranderen, zegt hij dat het belangrijk is de belangen van een kind voorop te stellen. “Ik snap dat er een asielbeleid is”, stelt hij. “Maar dat moet niet inhouden dat het beleid blind moet worden voor de menselijke maat, vooral wanneer het kinderen betreft. Je moet vooral kijken wat redelijk is.
Het is onrechtvaardig dat kinderen de dupe worden, of slachtoffer zijn, van het handelen van volwassenen”, vindt Disch dan ook. Een ideale wereld zou voor hem dan ook betekenen dat het kinderpardon voor ieder kind wordt ingevoerd. “Dat is mijn ideaal.”
Tesla-eigenaren houden hongerstaking nog geen 24 uur vol wegens hongerLees ook