Steeds minder Nederlandse echtscheidingen komen voor de rechter voor een uitspraak. Dat concludeert de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS).
Rechter steeds minder vaak ingeschakeld bij echtscheidingen
Uit het onderzoek bleek dat bij 6 procent van de echtscheidingen een rechter werd ingeschakeld, terwijl dat in 2011 nog op 31 procent lag.
Echtscheidingen in overleg
De vereniging peilde onder 527 personen die de afgelopen twee jaar zijn gescheiden of hun relatie hebben verbroken, op welke manier dat gebeurde en of zij ervoor kozen om hulp in te schakelen. Daaruit blijkt dat de rechter steeds minder vaak uitspraak doet.
“Uit de resultaten kunnen we concluderen dat het in verreweg de meeste gevallen lukt om een scheiding in goed overleg te begeleiden op zowel emotioneel als juridisch vlak”, zegt voorzitter Alexander Leuftink van de vFAS. “Mediation lijkt daarbij steeds belangrijker te worden. Dat vind ik een enorme winst van de afgelopen jaren.”
De grootste bron van zorgen voor personen die de afgelopen twee jaar een echtscheiding hebben aangevraagd, is de huisvesting. Dat stelt het vFAS naar aanleiding van hun analyse. Ruim een derde van de respondenten uit het onderzoek meldt woningproblematiek als obstakel.
Lees ook
Waarom deze moeders na de scheiding dicht bij óf juist ver van hun ex wonen